Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Яжте тези храни и мозъкът ще ви благодари

16 октомври 2023, 20:15 часа

Правилното хранене играе ключова роля за стимулиране на мозъчната дейност и запазване на здравето на мозъка възможно най-дълго. Това споделя ендокринологът Дария Беденау.

Най-полезните храни за мозъчната дейност

Според специалиста невронната активност се поддържа благодарение на достатъчно количество витамин В12 в организма. Този елемент се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти.

Колко кафе на ден предпазва мозъка от стареене?

Експертът отбеляза още, че храните, богати на омега-3 мастни киселини, имат благоприятен ефект върху мозъка. Те включват риба, ядки и ленено семе. Чрез консумацията им се подобряват когнитивните функции на човек, като качеството на паметта и усвояването на нова информация. В допълнение, храните на растителна основа ще осигурят ползи за здравето, тъй като са източник на антиоксиданти.

По отношение на омега-3 мастните киселини те са задължителни за хората, чиято работа е свързана с умствена дейност. Тези полезни мазнини активно защитават нервната система.

„Хората, които са особено активно ангажирани в интелектуалната дейност, трябва да консумират този микроелемент, за да стартират системата за възстановяване на паметта и да подобрят функцията за запомняне на информация. Продуктът насърчава растежа на мускулните влакна и е показан за тези, които активно се занимават с физически труд“, споделя експертът.

 

Лекарят също така отбелязва, че консумацията на омега-3 под всякаква форма има успокояващ ефект, предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер и обостряне на биполярно разстройство.

Рибеното масло съдържа основно два вида омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези киселини са добре известни с това, че са много полезни за здравето на сърцето и кожата. Освен това рибеното масло има мощен ефект върху мозъчната функция.

Мастните киселини EPA и DHA са компоненти на клетъчните мембрани и имат мощни противовъзпалителни функции. Те също са добре известни с важната си роля за здравето на сърцето.

Тъй като хората често не консумират препоръчителното количество риба , добавките с рибено масло могат да бъдат удобна алтернатива за получаване на благоприятни за здравето омега-3, припомня експертът.

Тези киселини са жизненоважни за нормалното мозъчно функциониране и развитие на всички етапи от живота – от утробата до напредване на възрастта. Те се намират в големи количества в мозъчните клетки, като поддържат здравето на клетъчната мембрана и улесняват комуникацията между невроните . Ниските нива на омега-3 киселини ускоряват стареенето и допринасят за намален мозъчен обем при по-възрастни хора.

Още: Евтината закуска, която спира стареенето на мозъка

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес