Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Чаят от мащерка е най-полезен за този орган

19 септември 2023, 11:42 часа

Чаят от мащерка има не само приятен вкус, но и големи ползи за здравето.

Според експерти от Роскачество ароматната напитка е богата на антиоксиданти и флавоноиди, които укрепват имунната система, като активират специфични ензими в тялото ни. Но според тях тя влияе най-силно на черния дроб. А маслото от тимол, което се съдържа в билката, има противовъзпалително действие и действа отхрачващо при респираторни заболявания. Билката съдържа и витамин С, който е естествен антиоксидант, необходим за правилното функциониране на имунната система.

Ползи от чая от мащерка

Напитката често се използва за отслабване: лечебното растение съдържа хранителни вещества, потиска апетита и ви позволява да избегнете преяждането между храненията. Пикантната билка ускорява метаболизма и предотвратява напълняването.

В допълнение, чаят от нея може да помогне за намаляване на риска от стомашно разстройство и да облекчи симптомите при наличието му. Билката подобрява състоянието при гадене, спазми, подуване и разстройство.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете по 1 чаша чай от мащерка

Специалистите от Роскачество отбелязват, че е научно доказано, че билката подобрява функцията на черния дроб, помага при лечението на чревни инфекции и намалява чревните възпаления.

Билката повишава чувствителността на организма към инсулин и се счита за средство за профилактика на диабет тип 2. Тя е ценен източник на желязо и предотвратява железен дефицит: 100 гр чаени листа съдържат 20% от дневната нужда от желязо.

Това лековито растение е доказало лечебните си свойства при лечението на бронхит. То влиза в състава и на куп фармацевтични отхрачващи средства като една от активните съставки. Поради антисептичното си действие, билката намира приложение при лечение на:

  • възпаление в устната кухина (стоматит, гингивит);
  • заболявания на горните дихателни пътища (фарингит, тонзилит, ларингит, синузит);
  • кожни заболявания (циреи, гнойни рани, гъбични инфекции);
  • женски възпалителни заболявания (аднексит, ендометрит, салпингит);
  • патологии на стомашно-чревния тракт (гастрит с ниска киселинност, холецистит, метеоризъм);

Инфузиите и отварите от тази билка не само ефективно се борят с инфекциозни агенти, но също така спомагат за намаляване на температурата, която придружава възпалението, облекчават болката и стимулират имунната система.

Но не всеки може да се възползва от лечебните им свойства. За някои заболявания растението е противопоказано да се приема под каквато и да е форма. Те включват:

  • хипертиреоидизъм;
  • бронхиална астма;
  • повишена киселинност и стомашни язви;
  • емфизем;
  • бъбречна недостатъчност.

За жените употребата на тази билка се препоръчва и при нередности в месечния цикъл и болезнена менструация. Билката се използва активно за лечение на заболявания на пикочно-половата система при мъжете, особено простатит и неговите последствия.

Благодарение на успокояващите свойства, лекарствата на основата на това лечебно растение помагат при стрес, безсъние и нервни разстройства.

Още: Кой трябва и кой НЕ трябва да пие чай от мащерка

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес