Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказаха вредното въздействие на Зика върху детския мозък

11 февруари 2016, 19:09 часа

Учените са получили непосредствено доказателство за вредното въздействие на вируса Зика – пълният геном на патогенния микроорганизъм е бил открит в тъкани на ембрион с микроцефалия, съобщава New England Journal of Medicine.

Детето е било заченато от словенка по време на пребиваването ѝ в Бразилия. Като се върнала у дома си на 28-ата седмица от бременността, жената преминала ултразвуково изследване. Били открити толкова отклонения в развитието на мозъка на бебето, че жената взела решение да прекъсне бременността и да предаде плода за изследване.

Освен пълния геном на вируса Зика учените са открили в мозъчните клетки вирусна РНК във висока концентрация, а също вариони. Не били открити никакви други вредоносни микроорганизми, способни да предизвикат увреждания в мозъка. Другите органи също не били засегнати от вируса. Тоест налице е убедително свидетелство за проникването на вируса Зика в мозъка на ембриона по време на бременността на майката.

Учените засега не знаят как вирусът попада през плацентата в организма на бебето и колко често това води до увреждания на главния мозък. Слабо е вероятно всички случаи на зараза с вируса да водят до вътреутробни инфекции – иначе в поразените от епидемията страни случаите на микроцефалия биха били съществено повече.

Освен откриването на вируса в околоплодните води на две бразилки, чиито неродени деца били диагностицирани с микроцефалия, връзката между Зика и опасните увреждания на главния мозък се сочат и от статистически данни.

През 2014 година в Бразилия са фиксирани 150 случая на вродена микроцефалия, а през 2015 – 4783. Но преведеното от министерството на здравеопазването разследване свързало само 404 случая с вируса Зика. За получаване на безспорни доказателства за вината на вируса с вродените нарушения на развитието на нервната система могат да бъдат необходими месеци, дори години, твърдят медиците.

Вирусът Зика е установен за първи път през 1947 година в Уганда, но доскоро се смяташе за неопасен за човека. През 2015 година той попаднал от Африка и Азия в Южна Америка, след което много бързо се разпространил по континента. Заразата става чрез ухапване от комари. Смятаният за сравнително безвреден микроорганизъм бил свързан с многобройните случаи на микроцефалия (вродено умаляване на размерите на мозъка и черепа, които водят до умствена изостаналост).

Световната здравна организация (СЗО) призна на 1 февруари, че бързо разпространяващият се вирус се явява заплаха от световен мащаб, и обяви режим на извънредно положение. По-рано тя предупреди, че вирусът в близко време ще се разпространи по всички страни от Новия свят, с изключение на Канада и Чили. По прогнози на СЗО от Зика могат да заболеят от три до четири милиона души на територията на Северна и Южна Америка.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес