Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: Това са най-добрите храни и напитки за мозъка и паметта

07 юни 2024, 10:46 часа

Здравето на мозъка със сигурност зависи от цялостната ви диета. Включването в диетата на разнообразни питателни храни, които съдържат много различни хранителни вещества,  е от ключово значение за  паметта, отбелязва диетологът Сара Бери от Лондон, цитирана от изданието Telegraph. 

Скорошно проучване, публикувано в списанието Nature Mental Health, потвърди това и показа, че когато става въпрос за здравето на мозъка, нищо не може да бъде по-добро от балансираната диета. 

„Хората, които се хранят с по-балансирана диета, имат по-добра интелигентност, скорост на обработка на информацията, памет и изпълнителни функции“, казва съавторът на изследването д-р Уей Ченг.

8 храни за подобряване на паметта на всяка възраст

Въпреки това, както отбеляза диетологът д-р Бери, „някои храни и напитки съдържат съставки, които наистина могат да помогнат на нашия мозък“. Това са сьомга, ядки и семена, зеле, кафе, чай, пълнозърнести продукти, екстра върджин зехтин. 

Най-добрите храни и напитки за мозъка и паметта

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и имунитета, както и здравето на мозъка. Лекарят, споделя, позовавайки се на проучване, че добавките с омега-3 се борят със симптомите на депресия и могат също да помогнат за предотвратяването й.

Ядки и семена - те са източник на хранителни вещества и съдържат полифеноли, които влияят върху здравето на мозъка. Орехите са особено полезни за мозъчната дейност. Проучване от 2020 г. установи, че яденето на орехи води до подобряване на паметта и мозъчната функция.

Зеле - този зеленчук е богат на хранителни вещества и фибри, които са свързани със забавяне на когнитивния спад.

Кафе - то подпомага и когнитивните функции на мозъка, отбеляза диетологът Габриела Пийкок. "Проучване от януари 2024 г. установи, че две до три чаши кафе или чай на ден намаляват риска от деменция с 28%", съобщава експертът.

Зеленият чай - съдържа L-теанин, който може да подобри качеството на нашия сън чрез стимулиране на серотонина, успокояване на тревожността и повишаване на нивата на щастие.

Пълнозърнестите продукти  са друга храна, включена в списъка.

"Изследователите са открили нива на спад в когнитивната функция и паметта при тези, които редовно ядат пълнозърнести храни", казва д-р Сара Бери.

Екстра върджин зехтин - той е богат на полифеноли, които са полезни за здравето на мозъка. Според проучване на Харвардското училище по обществено здраве, пиенето на само половин чаена лъжичка зехтин на ден е достатъчно, за да намали риска от смърт от деменция с 28%.

Зехтинът е много полезен за храносмилателната система. Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Зехтинът има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект.

Учените откриха коя дейност е полезна за поддържане на ума в напреднала възраст

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес