Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детето ви скърца със зъби, докато спи - опасно ли е това и какво да направите?

13 юни 2023, 16:00 часа

Ако детето ви скърца със зъби нощно време, докато спи, то най-вероятно има някакъв проблем. Бабите биха казали, че има глисти, но това е мит, който е отдавна развенчан. Скърцането със зъби нощно време е известно като “бруксизъм” и представлява интензивно движение на долната челюст спрямо горната в различни посоки. Това се случва при близо 30% от подрастващите, най-много сред 10-12-годишните.

Какви могат да бъдат причините детето ви да скърца със зъби през нощта ?

• Неврологични разстройства

Децата, които нямат спокоен сън, често скърцат със зъби. Те могат да страдат от обструктивна сънна апнея, хиперактивност или нарушение на вниманието. При тях бруксизъм може да се наблюдава и през деня. По-емоционалните деца скърцат със зъби, когато имат неприятности или им се промени настроението.

• Наследственост

Ако един от двамата родители има бруксизъм, то е вероятно и неговото дете да страда от същото. Заболяването не е добре проучено, но се знае, че е свързано с развитието на ендокринната система.

Как да намалим стискането на зъбите нощем

• Болка

Голяма част от малките дечица скърцат със зъби, когато изпитват болка – може да им пониква ново зъбче или да имат ушна инфекция.

• Възпалени сливици

Разрастването на тъкан в назофаринкса може да доведе до затруднено дишане и неправилна захапка. Детето изпитва затруднение да си поеме дъх, сънят му става тревожен и то започва да скърца със зъби, докато спи.

• Стрес

Децата, които изпитат емоционален стрес вследствие на нова детска градина, ново училище, нова бавачка, нов дом и т.н., може да започнат да скърцат със зъби по време на сън, защото нервната им система е в дисбаланс и промените са се отразили негативно на психиката.

• Авитаминоза

Дефицитът на магнезий, калций, витамини от групата В също могат да доведат до бруксизъм. Тези витамини и минерали облекчават стреса, влияят на мускулните спазми и подпомагат правилното функциониране на сърцето и нервната система.

Кога едно дете скърца със зъби?

Обикновено скърцането продължава 5-10 секунди и се появява между бавната и бързата фаза на съня, когато детето спи неподвижно, а съзнанието му работи активно – вижда ярки светлини, как тича, как си играе и т.н. Ако чуете детето ви да скърца със зъби, не го будете, това няма да реши проблема, но ще съсипе съня му.

Важно е да се знае, че бруксизмът може да доведе до усложнения, които на пръв поглед може да не забележите, но с течение на времето се проявяват все по-често. Възможно е детето ви да започне да се буди сутрин без енергия, да има болки в скулите или чувствителност на зъбите през деня поради изтъняване на емайла, а вечер да не иска да се храни. Също така е възможно да се появи дискомфорт в синусите, както и възпаление и кървене на венците.

Зъболекарят назова 5 ефективни народни средства за зъбобол

Какво да направите, ако детето ви страда от бруксизъм?

Като за начало трябва да направите консултация с невролог и зъболекар, за да се сложи диагноза и да се започне подходящо лечение. Децата с бруксизъм може да имат нужда от психологическа помощ, за да се види дали изпитват стрес или са преживели нещо, което се е отразило негативно на психиката им.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес