Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чаят от тези билки замества кафето при високо кръвно

01 ноември 2023, 19:43 часа

Руският диетолог д-р Мариат Мухина посочи напитки, които тонизират, но не дават нежеланите ефекти, присъщи на кафето при високо кръвно. Лекарят допълва чай Иван и лимонената трева са добра основа за тези напитки, които могат да заменят кофеиновата напитка за пациенти с хипертония.

Заместители на кафето за хипертониците

„Напитките от тези 2 билки тонизират и не повишават налягането, така че те са идеални за хипертониците“, споделя д-р Мухина.

Това са най-добрите билки за пречистване на червата

Тя добавя, че гореспоменатите растения също имат способността да подобряват когнитивната функция. В същото време ободряващият чай Иван е подходящ за консумация дори от хора, които страдат от безсъние, тъй като не съдържа кофеин. Що се отнася до лимонената трева, тя също повишава тонуса, но не предизвиква скокове на налягането, освен това, благодарение на нейния прием, напрежението се облекчава и функцията на имунната система се подобрява.

Уникалността на чай Иван е в концентрацията на хранителни вещества в него. Съдържа 69 полезни микроелемента. Консумацията на чаша от него набавя 3 дневни норми манган (Mn), което спомага за по-доброто усвояване на калций (Ca) в костната тъкан.

билки

Този чай е склад за витамини. Той е мощен антиоксидант. Справя със стреса, неврозите и техните последствия. В 100 гр от листата му се съдържат от 200 до 400 мг аскорбинова киселина, т.е. 5-6 пъти повече, отколкото в лимоните, а витамините от група В са много добре запазени в него на всички етапи на производство. И най-важното е, че той е ненадминат антисептик.

Той има следните полезни свойства:

  • повишава защитните функции на организма, стимулирайки имунната система;
  • действа противовъзпалително;
  • успокоява нервната система и повишава работоспособността;
  • алкализира, прочиства кръвта;
  • подпомага извеждането на токсините, тежките метали и радиацията от тялото;
  • ефективен аналгетик и антипиретик;
  • възстановява силата при изтощение;
  • повишава "мъжката сила";

Имайки почти нулево съдържание на калории, чаят от тази билка обогатява тялото ви с основни витамини и много други полезни вещества, помагайки за контролиране на глада.

Чай Иван в комбинация с боровинки, мента, листа от касис и цветя от метличина повишава имунитета, укрепва организма като цяло, активно се бори с вируси и бактерии, защитавайки и запазвайки младостта, активността и жизнеността.

Касисът в комбинация с чай Иван действа като естествена енергийна напитка: тонизира тялото и укрепва имунната система. Напитката действа укрепващо на сърдечно-съдовата система, стимулира мозъчната дейност, повишава общия тонус на организма.

В комбинация с мащерка тази билка има положителен ефект върху нервната система, облекчава стреса и хроничната умора.

Още: Лекар: Тези 3 билки блокират деменцията

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес