Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болката в тази част на главата издава висок холестерол

02 май 2023, 15:07 часа

Честите епизоди на неприятна болка в определена част на главата могат да бъдат предупредителен знак за висок холестерол.

Холестеролът, който се намира в кръвта ни, има много ползи за здравето. Една от тях е свързана с изграждането на клетки. Когато лекарите говорят за висок холестерол, това обикновено означава, че има твърде много липопротеини с ниска плътност (LDL) холестерол в кръвта. Това е вредната форма на холестерол, при която плака се натрупва на увредени места по вътрешните стени на артериите. Нейното натрупване допринася за блокиране на лумена. Това нарушава притока на кръв и доставянето на кислород до тъканите, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук против висок холестерол, яжте го всеки ден

Кога болката в главата издава висок холестерол? 

Процесът на натрупване на холестеролни плаки в кръвоносната система често остава незабелязан, но все пак повишените нива на холестерол не са напълно безсимптомни. За него, например, може да предотврати болка в задната част на главата.

Честите главоболия в задната част на главата са предупредителен знак за високи нива на холестерол, според експертите от Medicover.

Лекарите обясняват: в случаите, когато холестеролните отлагания допринасят за запушване на кръвоносните съдове в областта около главата, това може да причини неприятно състояние на дискомфорт, болка в задната част на главата. Това е много сериозна причина за преглед при терапевт, подчертават специалистите.

Учени разкриха по колко зехтин на ден пречиства артериите от холестерола

Ако високият холестерол не се редуцира по никакъв начин, кръвоносните съдове могат да се спукат и да предизвикат инсулт, предупреждават лекарите.

Единственият ефективен начин да разберете дали имате висок холестерол е да си направите кръвен тест. Британската здравна служба NHS препоръчва да се изследват хора над 40-годишна възраст - особено тези с наднормено тегло, както и със сърдечни заболявания и наследствено предразположените към висок холестерол.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес