Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благодарение на този зеленчук ще подобрите зрението и ще прочистите черния дроб

01 юни 2024, 05:56 часа

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, известен със своя отличителен тъмночервен цвят и землист вкус. Използва се от векове в различни кухни заради своите кулинарни и лечебни свойства. През последните години цвеклото придоби популярност като суперхрана поради многобройните си потенциални ползи за здравето.

1. Подобрено зрение

С напредване на възрастта зрението ни може да се влоши поради различни фактори като оксидативен стрес и възпаление. Цвеклото е богато на антиоксиданти като беталаини, които могат да предпазят очите от оксидативно увреждане и да намалят възпалението. Освен това цвеклото съдържа лутеин и зеаксантин, които са каротеноиди, важни за здравето на очите. Смята се, че тези съединения спомагат за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), водеща причина за загуба на зрение при по-възрастни хора.

Още: Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

2. Черен дроб без мазнини

Черният дроб играе решаваща роля в детоксикацията на тялото и преработването на мазнините. Натрупването на мазнини в черния дроб може да доведе до състояние, наречено мастна чернодробна болест, което може да има отрицателни ефекти върху чернодробната функция. Цвеклото съдържа съединение, наречено бетаин, за което е доказано, че има хепатопротективни свойства, което означава, че може да предпази черния дроб от увреждане и натрупване на мазнини.

3. Здраве за дебелото черво

Още: Сок от цвекло - за какво е полезен и как е правилно да се пие

Здравото дебело черво е от съществено значение за цялостното здраве на храносмилането. Цвеклото е добър източник на диетични фибри, особено неразтворими фибри, които добавят обем към изпражненията и насърчават редовното движение на червата. Това може да помогне за предотвратяване на запек и поддържане на здраво дебело черво. Освен това цвеклото съдържа естествени съединения, известни като нитрати, които се превръщат в азотен оксид в тялото. Доказано е, че азотният оксид има противовъзпалителни и противоракови свойства.

Други потенциални ползи за здравето

Цвеклото се свързва и с други потенциални ползи за здравето. Проучванията показват, че то може да помогне за понижаване на кръвното налягане поради високото си съдържание на нитрати, които разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвния поток.

Смята се също, че цвеклото има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и за подобряване на цялостното здраве. Освен това цвеклото е добър източник на основни витамини и минерали, като витамин С, фолат и калий, които са важни за цялостното благосъстояние.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес