Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антиоксидантите ускоряват растежа на туморите

16 октомври 2015, 08:15 часа

Изследователи са доказали, че активната употреба на антиоксиданти от страдащи от рак хора води до влошаване на тяхното състояние, като допринася за ускорен ръст на раковите тумори.

Изводите на учените са публикувани в сп. Nature.

Шон Морисън, един от авторите на изследването, коментира: "Идеята, че антиоксидантите са полезни, толкова е заседнала в умовете, че са провеждани дори клинични изпитания, при които на раково болни са давани антиоксиданти.

Някои от тези изследвания са били прекратени, понеже пациентите умирали по-бързо. Получените от нас изводи обясняват това така: раковите клетки печелят от антиоксидантите дори повече от здравите."

В резултат на изследването било установено, че метастазите на меланомата – злокачествен кожен рак – растат по-бързо, ако в организма постъпва голямо количество антиоксиданти. Обяснението е, че раковите клетки са подложени на окислителен стрес – увреждане в резултат на окисление – и загиват от него в големи количества.

Антиоксидантите забавят окислителните процеси, а това значи, че раковите клетки получават възможност да се размножават по-активно. Авторите на статията подчертават, че за здрави хора тези изводи не важат – ако човек няма тумор, антиоксидантите са му от полза.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес