Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски ветерани ще трансплантират пенис

07 декември 2015, 12:37 часа

Американски лекари от университета Джон Хопкинс възнамеряват да проведат първата в САЩ операция по трансплантация на пенис. Те се готвят да оперират американски военнослужещ, чиито гениталии пострадали при взрив на самоделна бомба в Афганистан, съобщава New York Times.

Лекарите ще вземат пенис от мъртъв донор и ще го присадят на пациента. Очаква се операцията да продължи повече от 12 часа. По време на нея специалистите ще съединят от два до шест нерва, шест или седем вени и артерии, като ще провеждат всички операции под микроскоп. Сега специалистите активно тренират върху трупове за да са напълно готови за истинската операция.

Впоследствие лекарите ще следят състоянието на пациента и ще въвеждат препарати, необходими, за да не отхвърли имунната система новия орган. След това те ще се опитат да възстановят чувствителността на пениса, уринирането (в началото ще бъде поставен катетър), а след това и възможността пациентът да прави секс и да зачева деца.

Операцията е експериментална и се заплаща изцяло от университета Джон Хопкинс. Планира се да бъдат проведени общо 60 такива операции. Според статистиката в САЩ от 2001 до 2013 година 1367 военни са получили травми на пениса.

Първата в света успешна операция по трансплантация на пенис беше проведена в Кейптаун през декември 2014 г. Мъжът с присадено достойнство успя да зачене дете.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес