Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако знаехте какво става с тялото ви, никога нямаше да пиете кафе на гладно

19 август 2024, 18:45 часа

Не е добре да ядете каквато и да е храна сутрин на празен стомах, защото, както обясняват лекарите, телата ни са гладували през нощта и се нуждаят от правилното „гориво“, за да стартират метаболизма и енергийните нива за предстоящия ден.

Вижте още: Диета на американски диетолог с пъпеш ударно сваля излишните килограми

Някои храни е добре да се избягват на празен стомах, защото могат да причинят лошо храносмилане, подуване на корема или дискомфорт.

Някои храни на празен стомах могат да причинят чревни или храносмилателни проблеми

Въпреки че принадлежат към здравословните храни, някои храни могат да причинят проблеми, ако се консумират сутрин. Първото хранене сутрин е много важно, защото тогава човек се храни след почти 10-12-часова почивка. Ето защо трябва да внимаваме какво ядем след тази „пропаст“, ​​за да запазим здравето си. Първото нещо, което влиза в стомаха ви в началото на деня, определя как ще протече останалата част от деня ви.

За да защитите храносмилателната си система и червата, е необходимо да си направите план за здравословна храна на празен стомах. Например, киселинните храни могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да доведат до киселини, когато се консумират сутрин.

Храни, които трябва да избягвате на празен стомах:

Кафе

Вие сте човек, който не може да започне деня без чаша черно кафе? Този ритуал на празен стомах обаче не е здравословен. Диетолозите подчертават, че кафето е богато на кофеин, известен със своите свойства за повишаване на бдителността. Въпреки това, когато се консумира на празен стомах, може да има обратен ефект, потенциално причинявайки безпокойство и нервност. Пиенето на кафе на празен стомах може да увеличи производството на стомашна киселина и да причини дискомфорт при някои хора. Преди да пиете кафе, вземете една чаена лъжичка мед с много хладка вода.

Пикантна и пържена храна

Пикантните храни могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да доведат до киселинен рефлукс или лошо храносмилане. Специалистите подчертават, че сутрин на гладно не трябва да се ядат пикантни храни като китайска храна или храна с къри сос. Подправките и пикантните сосове могат да раздразнят лигавицата на стомаха, причинявайки дискомфорт и засягайки храносмилането и отделянето. Освен това, тъй като всички тези подправки са предимно пържени, експертите посочват, че пържената храна е богата на нездравословни мазнини и трудно може да се усвои в стомаха на празен стомах.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за глутеновата непоносимост

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове естествено съдържат киселини, които могат да причинят дразнене на стомаха, когато се ядат на празен стомах. Цитрусовите плодове като портокали, лимони, грейпфрути, лайм... трябва да се избягват на празен стомах. Този плод съдържа високо ниво на лимонена киселина, което може да повиши киселинността на стомаха, което води до киселини и подобни проблеми.

Газирани напитки

Газираните напитки трябва да се избягват сутрин на празен стомах, тъй като могат да причинят газове и подуване на корема. По принцип се препоръчва изобщо да не се консумират тези напитки. Газираните напитки причиняват стомашен дискомфорт, дразнене на стомашната лигавица и намаляват кръвообращението и повишават кръвната захар.

Сладка храна

Сладките храни могат да причинят повишаване на нивата на кръвната захар, което води до спад на глюкозата по-късно през деня. Изключително нездравословно е да започваме деня с хапка сладки и шоколад. Панкреасът не е в състояние да възпроизведе необходимото количество инсулин за това количество захар на празен стомах. Това може да наруши киселинно-алкалния баланс на тялото. Вместо това вземете сладкиши на работа и ги консумирайте, когато се чувствате без енергия.

Преработена храна

Всички преработени храни са консервирани, пастьоризирани и пакетирани. Принадлежи към силно преработените продукти, които трябва да се избягват, защото са пълни със сол, захар и консерванти. Всички тези добавки – консерванти, добавки и изкуствени съставки могат да навредят на здравето ни и да затруднят функционирането на стомаха.

Млечни продукти

Млечните продукти могат да бъдат трудни за смилане от някои хора, особено на празен стомах. Консумирането на ферментирали млечни продукти като кисело мляко на празен стомах прави млечнокиселите бактерии, присъстващи в киселото мляко, неефективни поради високи нива на стомашна киселина. Освен това, поради високите киселинни нива, стомахът произвежда солна киселина, което води до киселинност.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес