Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 навика, които ще ви помогнат да намалите риска от деменция

21 август 2024, 10:00 часа

1.  Следете кръвното си налягане и нивата на холестерола

Доказано е, че хората с високо кръвно налягане са по-склонни да развият когнитивни нарушения. Съдовата деменция, втората най-често срещана форма, се причинява от намален приток на кръв към мозъка и произтичаща от това липса на кислород и основни хранителни вещества. То не трябва да надвишава 120/80.

Освен това, привържениците на тежки и мазни храни са изложени на допълнителен риск от ранни проблеми с паметта. Голямото количество "лош" холестерол в диетата блокира жлъчните киселини, има пагубен ефект върху кръвоносните съдове и води до нарушения във функционирането на нервната система.

По какво се различават Алцхаймер и деменция?

2.  Контролирайте нивата на кръвната захар

Захарта е основното гориво за мозъка и липсата й води до загуба на енергия. Въпреки това, излишъкът му в диетата може да доведе до възпаление в мозъка и в резултат на това до невродегенеративни заболявания.

Важно е да се отбележи, че естествената захар в плодовете и зеленчуците не е толкова вредна за тялото, колкото рафинираната захар в преработените храни и напитки.

3.  Яжте правилно

Най-здравословният хранителен вариант за поддържане на здравето на мозъка е средиземноморската диета. Здравословни за мозъка храни: зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци, ядки, горски плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, морски дарове, птиче месо и зехтин.

Нездравословни храни: червено месо, масло и маргарин, сирене, печива и сладкиши, както и пържени храни и бързо хранене. Но дори и да сте любители на бургери и хлебчета.

Лекар: Това са най-добрите начини за предпазване от деменция

4.  Достатъчно сън

Доказано е, че хората, страдащи от безсъние, изпитват когнитивно увреждане средно 10 години по-рано. Повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ.

5. Не забравяйте за спорта

Липсата на физическа активност се счита за един от основните фактори, причиняващи влошаване на мисленето и паметта. Аеробните упражнения поддържат сърцето, белите дробове и кръвообращението здрави, което е добре за здравето на мозъка. Силовите упражнения от своя страна стабилизират нивата на кръвната захар и намаляват вероятността от развитие на диабет, рисков фактор за деменция.

Според Асоциацията на Алцхаймер само 30 минути физическа активност няколко пъти седмично може да помогне за намаляване на риска от когнитивен спад.

6. Тренирайте мозъка си

Интелектуалната дейност, в която все още не сте експерт, формира нови невронни връзки и в резултат на това поддържа мозъка ви в добра форма.

7. Общувайте

Самотата води до загуба на невронни връзки, тъй като мозъкът не се стимулира толкова, колкото би могъл да бъде при взаимодействие с други хора.

За да избегнете когнитивни увреждания, общувайте по-често с близки и правете нещата, които обичате, с хора с подобно мислене. Груповите занимания и комуникация не само допълнително тренират мозъка, но и намаляват стреса и напрежението.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес