Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 проблема с очите, които издават сериозни заболявания

18 октомври 2022, 17:20 часа

Очите са огледалото не само на душата, но и на здравословното състояние на човек.

Какви заболявания издават очите?

Твърде висок холестерол, болен черен дроб или свръхактивна щитовидна жлеза - различни сериозни здравословни проблеми могат да се познаят по очите.

Всеки опитен специалист е в състояние да идентифицира хронични здравословни проблеми, за които пациентите му често дори не подозират, поглеждайки ги в очите.

Офталмологът д-р Ирина Меликян разкри кои са признаците, свързани с очите, които може да сигнализират за опасни здравословни проблеми.

Този симптом се проявява при 40% от жените месец преди инфаркт

Образувания в близост до очите

Появата на бели или жълтеникави подутини, бучки в близост до клепачите - ксантелазма - може да е признак на висок холестерол. Ако продължаващото натрупване на холестерол не бъде спряно, неговите плаки в артериите ще ограничат притока на кръв към миокарда, което допринася за развитието на коронарна болест на сърцето. Други опасни последици от високия холестерол са стесняване на артериите (атеросклероза), периферна артериална болест (ПАБ) и мини инсулти.

Пожълтяване

Пожълтяването на бялото на очите най-често показва високо ниво на билирубин в кръвта. Единствено лекар може да установи причината за това нарушение. Жълтеницата може да бъде причинена от различни фактори, от камъни в жлъчката до чернодробно заболяване и рак.

Блед долен клепач

Издърпайте леко долния си клепач - той трябва да е очевидно розов или червеникав. Ако е много блед, това може да сигнализира за развитие на анемия, при която нивото на червените кръвни клетки в кръвта намалява. Ако не се лекува, това състояние сериозно отслабва имунната защита на организма, което го прави по-уязвим към инфекции и болести. Освен това увеличава риска от сърдечна недостатъчност. Анемията има широк спектър от симптоми, включително умора, сърцебиене, задух и чувство на слабост.

Симптомите с краката, които издават болен черен дроб

Нарушено зрение

Липсващите зрителни полета понякога могат да показват инсулт. В допълнение, инсултните процеси се отразяват в движението на очите: движението на двете очи става несинхронизирано, може да се появи двойно виждане 

Изпъкнали очи

Около един на всеки трима души със свръхактивна щитовидна жлеза ще има екзофталм, заболяване на очите, известно още като очно заболяване на Грейвс, при което очните ябълки стават твърде изпъкнали. То може да се прояви с повишена сухота, двойно виждане. Ако това се случи, трябва да се свържете с офталмолог.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества прегледа при специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика. При наличието на специфични симптоми и оплаквания се консултирайте с лекар!

зрение

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес