Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които ни казва акнето

09 октомври 2020, 10:55 часа

Ако не сте на 17 години и често имате проблем с акнеична кожа, то обърнете внимание какви сигнали ви дава тази реакция на организма:

1. Прекомерна употреба на захар

Захарта е силно възпалителна храна и честата употреба кара тялото ни да страда. Пакетирани шоколади, пълни с палмово масло, бяла захар и оцветители, са почти сигурен знак, че ще имате проблем с пъпките. Редуцирайте тази храна и опитайте да добавите повече естествена захар (фруктоза) в менюто си, щом ви се хапне сладко. Фруктоза се намира основно в пресните плодове;

2. Здравословен проблем

Обърнете внимание, че когато става дума за здравословни промени в организма, обичайно те имат повече от един симптом. Ако освен акне, което е основно само около челюстта ви, забележите косопад, наднормено тегло, свръх потене и/или окосмяване на нетипични места, то е добре да се обърнете към ендокринолог, който да Ви назначи изследвания за хормонален дисбаланс.

Ако внезапно започнат да ви излизат пъпки по носа и в областта на челото -  консултирайте се с гастроентеролог, защото може да е знак за храносмилателни проблеми и непоносимост към определени храни.

 3.Употреба на неподходяща или некачествена козметика

Всички кремове, фон дьо тен, коректори, пудри и други, могат да окажат негативно влияние върху кожата ви, основно като алергия/непоносимост. 

Когато купувате нов продукт, направете тест на малък участък за 24 ч., за да разберете дали активните съставки на този продукт, са подходящи за вашата кожа. Допитайте се до консултант (има такива и в големите дрогерии) какъв продукт да изберете за вашият тип кожа, защото ако използвате кремове за суха кожа, а вашата е по-склонна към омазняване, то е възможно да стимулирате свръх секреция на мастните клетки, което със сигурност ще ви "донесе" акне.

4. Забравяте да свалите грима си/мръсна среда

Ако често пропускаме щателно, ежедневно почистване на кожата, порите ще се запушат и ще стимулираме образуването на пъпки. Също е изключително важно, всеки ден да дезифенкцираме мобилното си устройство. Често го пипаме наред с пари, градски транспорт и други, а после го допираме до лицето си. Сменяйте по-често спалното бельо и винаги имайте 1 кърпа, която да се използва само за лице.

5. Прекалявате с кафето/алкохола

Прекомерната консумация на тези напитки, може да доведе до дехидратация на организма, предвид че те са диуретици. Ако имате мазна като тип кожа, а тялото ви е дехидратирано, отново може да се стимулира свръх секреция на мастните клетки, за да компенсират загубеното, естествено овлажняване. Това, както при неправилната козметика, ще доведе до акне. Пийте много вода и намалете напитките, които дехидратират организма. 

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес