Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 народни лека, които всъщност са опасни за здравето

04 април 2021, 09:00 часа

Някои традиционни методи на лечение могат да причинят непоправима вреда на организма. От поколение на поколение, в продължение на векове, се предават различни народни лекове. Но някои от тях са наистина опасни. Ето кои са те.

1. Отвара от малинови листа при висока температура

Изпотяването се увеличава при наличието на висока телесна температура. Поради тази причина лекарите препоръчват да се пие колкото се може повече течности по време на грип и ТОРС.  Но отварата от малинова листа е потогонно средство и ако телесната температура надвиши 38 градуса, това може да причини дехидратация. За тялото ще бъде по-трудно да се възстанови, а концентрацията на токсини в кръвта ще се увеличи, което ще доведе до главоболие или до влошаване на състоянието.

2. Сода против киселини

След прием на сода, нивото на киселина в стомаха наистина намалява, но след известно време тя започва да се произвежда в големи количества, разяжда стените на стомаха и те се възпаляват. Следователно за временното облекчение ще заплатите прекалено висока цена, изразяваща се в последващо влошаване на състоянието.

3. Отвара от картофи при кашлица и хрема

Едно от любимите народни средства за лечение на кашлица и хрема е вдишването на парата от водата, в която се варят картофи. Смята се, че по този начин може да се отървете от неприятните симптоми. Всъщност кашлицата означава, че патогенните микроорганизми са се активирали върху лигавиците. Загряването с пара може да стимулира придвижването на инфекцията към долните дихателни пътища и да доведе до развитие на бронхит. Твърде горещата пара може да изгори лигавицата на носоглътката и устата.

4. Сок от лук при хрема

Сокът от лук, който се препоръчва за облекчаване на състоянието при хрема, наистина има бактерицидни свойства. Но той съдържа вещества, които могат да доведат до изгаряне на лигавицата и възпаление. Освен това такова лечение може да доведе до развитие на медикаментозен ринит. И ако към разтвора се добавят мед и мляко, се създава идеалната среда за размножаване на бактерии. Това може да предизвикате силна алергична реакция.

5. Растително масло и картофи за лечение на изгаряния

Ако използвате рецептата от бабините тефтери при изгаряне и нанесете растително масло или сурови картофи върху изгореното, това само ще влоши състоянието ви. Освен това отворената рана може да се инфектира. По-добре е да използвате специални лекарства за лечение на изгаряния, а при сериозни случаи да се консултирате с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес