Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 "лоши" храни, които помагат за отслабване

31 май 2024, 12:08 часа

Някои храни имат необосновано отрицателна репутация по отношение на отслабването. Те напълно незаслужено са определяни као "лоши" и им се приписват качества, свързани с увеличаване на теглото. Позовавайки се на научни изследвания, изданието EatingWell, съобщава, че това не е вярно и напълняването се дължи единствено на лоши хранителни навици, а не на конкретна храна.

Здравният портал посочва пет „лоши“ храни, които могат да ви помогнат да отслабнете - пълномаслени млечни продукти; зърнени храни, богати на въглехидрати; яйца; картофи и пуканки.

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

5 "лоши" храни, които помагат да отслабнете

Нискомаслените млечни продукти се считат за диетични, тъй като пълномасленото мляко, сиренето или маслото съдържат повече калории и мазнини от тях. Но проучванията показват, че консумацията на такива млечни продукти може да не повлияе на теглото.

Изследванията също така показват, че консумацията на пълномаслени млечни продукти няма отрицателен ефект върху кардиометаболитните рискови фактори или сърдечните заболявания. Също така, ферментиралите млечни продукти, а именно пълномасленото кисело мляко и изварата, всъщност могат да предпазят тялото ви от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, съобщава още изданието.

Тестеният хляб и оризът често се смятат за „лоши“ храни, които хората трябва да консумират в ограничени количества. Тези зърна обаче са богати на въглехидрати и могат да бъдат част от здравословна диета, докато отслабвате. Проучване от 2022 г. не установява разлика в резултатите от загуба на тегло, когато хората с наднормено тегло се придържат към диета с ниско съдържание на въглехидрати вместо балансирана диета с въглехидрати.

Пълнозърнестите въглехидрати, като кафяв ориз и киноа, също са богати на фибри, хранително вещество, което може да помогне за регулиране на апетита и насърчаване на здравословно тегло.

Известно е, че яйцата съдържат холестерол, но консумацията им няма пряк ефект върху нивата на холестерола или риска от сърдечни заболявания, така че тази храна може да бъде здравословна част от план за отслабване.

„Едно голямо яйце съдържа само 70 калории, 5 грама мазнини и 6 грама протеин, което го прави балансирано допълнение към диетата“, се казва в материала.

Проучванията с ограничени калории при здрави хора показват, че яденето на цели яйца намалява индекса на телесна маса (ИТМ). Авторите на изследването приписват тези резултати на протеина, който се съдържа в яйцата и помага за увеличаване на чувството за ситост и ситост.

Картофите съдържат устойчиво нишесте, вид въглехидрат, който контролира апетита.

"Проучване от 2020 г. установи, че яденето на картофи потиска апетита и намалява краткосрочния прием на храна. Освен това комбинирането на картофи с богати на протеини храни увеличава усещането за ситост и намалява глада. Така че добавете много богати на протеини храни към картофите, като боб, яйца, млечни продукти или пиле, за да получите диета, която е полезна за отслабване“, съветва изданието.

Някои може да смятат пуканките за „лоша“ лека закуска, но те са здравословни пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Една чаша пуканки съдържа само 30 калории и 1 грам фибри.

„Въпреки че няма много изследвания за ползите от пуканките за отслабване, едно проучване сравнява краткосрочното засищане от пуканките и ниско съдържание на мазнини спрямо картофения чипс и установява, че хората, които ядат пуканки, се чувстват по-малко гладни, по-удовлетворени и каза като цяло са консумирали по-малко храна“, отбелязва изданието.

Въпреки това, когато ядете пуканки, внимавайте за други добавки като масло, карамел или шоколад, тъй като те могат да добавят много калории и мазнини, които няма да помогнат да отслабнете, съветва още изданието.

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес