Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 евтини храни, които всеки столетник яде

14 юни 2023, 20:35 часа

Учените са установили, че някои храни често присъстват в диетата на всеки столетник, включително и такива, които са евтини и достъпни.

5 храни, които всеки столетник яде

Лешниците са един от продуктите, които помагат за постигане на дълголетие. Те се отличават с високи концентрации на витамини Е и В6. Тази ядка помага за поддържане на мозъчната активност и предотвратява когнитивния спад, свързан с възрастта.

Пълнозърнестите храни също са част от менюто на всеки столетник.

Яжте ги и ще отслабнете - тези 5 храни изгарят 2 пъти повече мазнини

„Пълнозърнестите продукти подобряват чревната микрофлора, помагат за контролиране нивата на кръвната захар и балансират кръвното налягане, което ги прави полезни при сърдечни заболявания“, споделят експерти, цитирани от списание Ensonhaber.

Бананите са друга евтина храна с голям потенциал от ползи за здравето. Те са отличен източник на минерали. Бананите подпомагат здравето на сърцето. Освен това осигуряват на тялото вещества, които предпазват от проблеми със съня и настроението, депресия.

Експертите включват в списъка и нахут. Тази храна е представител на семейството на бобовите растения.

Лекар: Тези храни спират стареенето на мозъка, яжте ги всеки ден

„Нахутът съдържа витамини А, С, Е, К, витамини от група В, както и минералите фосфор, калий, калций, желязо и магнезий. Те ускоряват възстановяването на клетките и тъканите“, твърдят специалистите.

В списък на учените намира място и черен боб. Този продукт съдържа много витамини от група В, които осигуряват на мозъка дългосрочна активност. Тази храна е богата на витамин А, минерали и фибри. Консумацията на черен боб е свързана с пестенето на енергия, доброто храносмилане и ниските нива на холестерола в кръвта.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес