Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 знака на дефицит на витамин D – ВАЖНО е да им обърнете внимание

19 ноември 2021, 12:55 часа

Колкото по-малко време прекарваме навън, толкова по-застрашени сме от дефицит на витамин Д. Този витамин е много важен за метаболизма ни, както и от него зависи усвояването на калций. Препоръчително е редовно да се тестваме и ако забележим, че имаме дефицит, то веднага да вземем мерки, за да коригираме това.

Ако обаче не се сещате да се тествате, следете за някои от тези симптоми, те могат да ви подскажат дали имате дефицит на витамин Д.

Ето кои са знаците, които ни подсказват дали имаме дефицит на витамин D:

• Непрекъсната нужда за сън и перманентна умора;

Това е един от първите признаци при дефицит на слънчевия витамин. Дори да спите достатъчно часове, вие постоянно ще се чувствате сънливи и изморени.

Как да попълним липсата на витамин D без лекарства

• Депресивни мисли;

Това е вторият знак, който би следвало да ви накара да се замислите. Ако постоянно се чувствате депресивни и нямате желание за нищо, много вероятно е да става въпрос именно за недостиг на този витамин. Веднага, след като стартирате с приема му, чувството за депресия ще отлети.

• Прекомерно потене;

Тук основно става въпрос за потене в областта на челото. Ако нямате физическа натовареност и температурите не предполагат потене, важно е да изследвате своя витамин Д.

• Лош сън.

Това е последният индикатор, който би следвало да ви накара да се замислите за нивата на витамин D. Лошият сън може да е свързан с дефицит. Не пренебрегвайте това, а вземете навременни мерки.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес