Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 правила за здравословно отслабване

09 февруари 2021, 22:45 часа

Ако искаш диетата ти да е успешна, трябва да заложиш на балансирано хранене и физическа активност. С природосъобразен режим може да свалиш поне 8 кг за 10 седмици. Разбери как в следващите 4 правила за здравословно отслабване:

В никакъв случай не гладувай

При отслабването най-важно е да засилим метаболизма и да приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме. Затова постният режим или гладуването не са много добра идея. Когато ядем твърде малко, метаболизмът ни се забавя автоматично. Целта е организмът ни да оцелее при продължително гладуване. Тогава тялото може да започне да си набавя енергия, разграждайки не мазнини, а мускулна маса. Затова е препоръчително при диета да се храним на всеки 3 часа. Но какви продукти да приемаме?

Не се лишавай от въглехидрати

Кето диетата има своите ползи при определени състояния, но отслабването е по-лесно, ако не отхвърлим напълно въглехидратите. При ограничаването им бързо задвижваме горенето на мазнини. Тялото обаче започва да страда от липса на енергия и метаболизмът се забавя. Затова е хубаво приемът на въглехидрати да се ограничи, но те да се консумират всеки ден в правилния момент. При диета е добре да приемаме само сложни въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите продукти, кафявия ориз, лещата и др. Зеленчуците и плодовете са полезни през целия ден. Трябва обаче да се ограничаваме от бял хляб, банички и спагети. Ако не можем да устоим на тестените и захарните изделия, е най-добре да ги консумираме преди тренировка. Другото време от деня, в което е хубаво да приемаме въглехидрати, е закуската. 1-2 филийки хляб от лимец с паста от авокадо са перфектният старт, който ще ни даде нужната енергия чак до вечерта. Разбира се, не може да разчиташ само на закуската…

Приемай достатъчно протеини

По време на диета тялото има още по-силна нужда от белтъчини. Чрез тях предотвратяваме разграждането на мускулна маса. Добре е да заложим на естествени и разнообразни продукти, а не на хапчета и протеинови добавки. Нужната доза протеини можем да приемаме чрез леки меса и риба. Най-добре е те да са печени, варени или задушени. Едно, две яйца на ден също могат да присъстват в менюто ни.

Спортувай

Спортът е от съществено значение за успешното отслабване. Много хора са свикнали да странят от физическата активност. За тях диетите нямат ефект и често водят до отчаяние. Ако имаш такъв проблем, то знай, че е крайно време да запретнеш ръкави. Да си вземеш веднага карта за фитнес или да откриеш любимия си треньор в YouTube е отличен старт. Не всеки обаче е устроен така. Достатъчно е да започнеш да ходиш активно всеки ден, като всяка седмица увеличаваш разстоянието. 4 км на разходка са един добър старт.

Адриана Пейчева
Адриана Пейчева Отговорен редактор
Новините днес