Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 негативни ефекта след отказа на хляб, за които едва ли предполагате

10 декември 2022, 12:16 часа

Пълният отказ от хляб носи негативни ефекти.

Манията по диети, базирани на зеленчуци и нискокалорични смутита, постави хляба в черния списък на нездравословните храни. Подобна категорична оценка е несправедлива, защото е едностранчива.

Факт е, че белият пухкав хляб може да повлияе негативно на фигурата и кожата. За производството на фино брашно зърното се освобождава напълно от обвивката си и заедно с нея и от повечето полезни вещества.

Лекар разкри как да изберем най-здравословния хляб

Освен това чистият пшеничен глутен не се отделя от тялото и остава по стените на червата, което може да повлияе на здравето на кожата, според експертите от Healthline. Високата калоричност на белия хляб го прави антидиетичен продукт. В същото време, разбира се, един сутрешен тост или кифла няма да навреди на тялото - важно е единствено да не прекалявате.

Но всичко това не се отнася за пълнозърнестия хляб. Този продукт продукт съчетава цял набор от полезни вещества: фибри, въглехидрати, мазнини, протеини, витамини от група В, които имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и храносмилането. Чрез консумацията на пълнозърнест хляб организмът получава необходимите му микроелементи.

Ето защо, преди да решите дали да ядете или да не ядете хляб, трябва да претеглите всички аспекти.

Лекар: Никога не яжте хляба с тази храна

2 неочаквани странични ефекта от отказа на хляб

Според резултатите от проучвания при пълно отхвърляне на хляба човек може да изпита намаляване на работоспособността, слабост и раздразнителност. Причината е, че 100 грама хляб съдържа половината от дневната норма на витамин В1. А ниацинът, който се съдържа в хляба, подпомага нормалното функциониране на мозъка. Тези стойности се отнасят за пълнозърнестия хляб.

Но белият хляб също не трябва да се изключва от менюто. Той е източник на бързи въглехидрати, които позволяват на тялото да издържи на физическо натоварване. Малко количество от него за закуска ще ви помогне да почувствате прилив на сила и бодрост за дълго време.

Какво се случва когато спрем да ядем хляб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес