Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване на пащърнак е градината: Ето какво е добре да знаете

04 април 2024, 18:02 часа

При засяване на пащърнак изберете открито, слънчево място, с плодородна, лека почва, която се дренира лесно. Почва, която е подобрена с добре угнил оборски тор или компост от миналата година.

Ако почвата ви е тежа и глинеста или уплътнена - отстранете възможно най-много камъни и не добавяйте органична материя преди сеитба. Така ще имате дълги и прави корени.

Ако пролетното време е студено и влажно, покрийте почвата с клош или друга защита няколко седмици преди засаждане. Така ще изсушите и затоплите почвата преди засаждане.

Условия за засяване на пащърнак, за да се радвате на добра реколта

Засяване на пащърнак

Пащърнакът има репутацията на труден за покълване, но ако изчакате почвата да се затопли в средата на пролетта, използвате пресни семена и засеете много, трябва да имате добри резултати.

Засяване на закрито

Засяването на закрито не се препоръчва от добрите градинари, тъй като пащърнакът образува черен корен, който не се трансплантира добре.

Засяване на открито

За засяване изчакайте, докато температурите достигнат около 12 градуса. Сеитбите, направени през март и април и дори началото на май, са склонни да се справят много по-добре.

Запретвайте ръкави: Дейности в градината през този месец

След като подготвите земята, както описахме по-горе, направете плитка сондаж, след това полейте по протежение на основата, ако почвата е суха. Разпръснете семената на тънко по дължината на сеялката. Засадете повече от необходимото, за да си гарантирате успех. Покрийте семената с почва и полейте. Покрийте с клош или руно, докато се покажат две истински листа.

Семената от пащърнак са известни с това, че покълват бавно – появата на разсад може да отнеме от 14 до 30 дни, в зависимост от условията. Поливайте редовно и се радвайте на резултата.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес