Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на цветни луковици за пролет 2025: Кога и как да го направите?

09 септември 2024, 11:22 часа

Ароматни зюмбюли, приказно пъстри лалета, нежни нарциси, вещаещи пролет... Дали след няколко месеца ще се появят във вашата градина или на балкона зависи от това как сте подготвили домашното пространство. Есента е най-доброто време за засаждане на цветни луковици в саксии и сандъчета. Проверете как да го направите.

Какви луковични растения трябва да засадите в контейнери?

Съхраняването на луковици в земята през зимата е препоръчително за повечето ранни пролетни градински цветя. Най-добрите ще бъдат тези с относително ниски изисквания към почвата и които могат да понасят добре ограничено пространство. Като например лалета, нарциси, зюмбюли, гроздови зюмбюли, минзухари.

Още: Зюмбюлите ще цъфтят необичайно дълго време: просто се грижите правилно за тях

Всеки от тези видове могат успешно да се отглеждат в саксия или сандъче на балкона, или да се трансплантира в градината. Ако искате да държите растението в контейнер през цялото време, изберете по-малки сортове, като лалета със средна височина.

Кога да засадите цветни луковици в контейнери?

Ако искате да засадите цветни луковици директно в земята, много е важно да го направите преди да настъпи слана. Когато засаждате луковици в контейнери, времето навън не е толкова важно. Това обаче не означава, че можете да го направите по всяко време. Най-доброто време е август-ноември. Въпреки това кога да засадите цветни луковици в контейнери варира в зависимост от вида:

- Зюмбюлите се засаждат най-добре в края на септември или началото на октомври

Още: Всичко за размножаването на зюмбюли - добавете тяхната красота в дома си!

- Лалетата се засаждат в саксии в началото на октомври

Общоприето е, че луковиците на цветята се поставят в саксии и сандъчета средно една седмица по-късно от засадените в земята - поради по-високата температура в къщата или на балкона.

Засаждането в точното време е много важно. Зимата, прекарана в земята, не е време за почивка за луковицата. В него протичат много важни процеси, благодарение на които растението може да пусне филизи през пролетта и след това да цъфти красиво. През зимата луковицата също има време да се вкорени в саксия или кутия.

Как да засадите цветни луковици в контейнери?

В саксии, съхранявани на балкона или у дома, условията за отглеждане са много по-меки, отколкото в градината. Това обаче не означава, че луковицата на цветето ще расте във всяка почва и всеки съд. Научете как да засадите цветни луковици в контейнери - ето някои от най-важните правила.

Избор на контейнер: за повечето цветни луковици са подходящи саксии с дълбочина около 20-30 см (не забравяйте, че можете да засадите повече от една луковица в тях, също на различна дълбочина). И кутиите, и саксиите трябва да имат дренажни отвори на дъното, за да може водата да се оттича.

Подготовка на почвата: луковиците на пролетните цветя растат най-добре в пропусклива, плодородна, леко кисела почва. Можете да използвате стандартна градинска почва – ако е много тежка, смесете я с торф или пясък. Поливайте подготвения субстрат с вода (без тор).

Засаждане на луковици: основното правило е, че луковицата трябва да се постави на дълбочина, равна на два или три пъти нейната височина. За гроздови зюмбюли или минзухари ще бъде 3-5 см, за лалета 10-15 см - в зависимост от сорта. Можете да засадите луковиците на слоеве - когато цъфтят различни видове цветя, ще получите необичаен, цветен ефект.

Поливане на луковиците: Почвата в саксията или сандъчето трябва да е влажна през цялото време. Не позволявайте вода да се натрупва на дъното.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес