Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

10 май 2023, 14:22 часа

Цвеклото има ползи за здравето. То може да облекчи и излекува много заболявания, включително анемия, запек, рак, подагра, разширени вени и пърхот. Най-важното е, че цвеклото, както и българските кореноплодни зеленчуци, се отглеждат сравнително лесно.

Кои са най-важните неща, които трябва да направите в своята градина през пролетта

Най-подходящото време за засаждане на цвекло е от края на май до началото на юни. Те могат да се засяват през цялата година, но трябва да знаете, че за пълното развитие на растенията са необходими от 3 до 5 месеца. Всичко зависи от метеорологичните условия.

Най-добри резултати при отглеждането на червено цвекло се постигат, ако температурата не надвишава 18°C. Разбира се, това е сравнително невъзможно по нашите географски ширини, но цвеклото расте добре при температури до 35°C.

Семената обикновено се засяват в количество 1,5 kg семена на акър, в редове с дълбочина 2-5 cm и на разстояние 25-30 cm един от друг. В зависимост от температурата на почвата семената покълват за 8-15 дни.

Подгответе почвата преди засяването на семената. Мулчирайте или прекопайте почвата на дълбочина най-малко 15 cm. Отстранете възможно най-много камъни от почвата. Това ще улесни развитието на корените на цвеклото. Наторяване.

След засаждането на цвеклото се уверете, че почвата не се е втвърдила. Ако се образува коричка, растенията няма да могат да покълнат. Когато растенията имат три-четири листа, можете да започнете да ги прореждате, така че между растенията в реда да има 10 см разстояние.

Отгледайте лесно вкусния и полезен магданоз в градината си

Важно е да разреждате цвеклото, като изрязвате излишните растения, а не като ги издърпвате. Когато плевите зеленчуковата градина, работете внимателно, за да не повредите корените.

Червеното цвекло има сравнително високи изисквания към влагата, затова не трябва да се преовлажнява, особено в горещи и сухи периоди. Няколко дни преди прибиране на реколтата, ако почвата е много суха, полейте, за да улесните изваждането с ръка.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес