Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително напръскайте ягодите с това през октомври и следващата година реколтата им ще ви изненада

26 октомври 2022, 11:35 часа

Неопитните градинари са убедени, че през октомври и ноември е твърде късно да се положат грижи за ягодите, за да се увеличи реколтата им през следващата година.

Всъщност, през този период е твърде късно да се използват само лекарства, които са ефективни при определена температура. Но има един народен метод, който не просто работи, но и обещава по-високи добиви през следващия сезон.

Още сега полейте ягодите с това и следващата година ще имате реколта до есента

Пръскане на ягодите със сода през октомври

Често добивите зависят от здравето на насажденията. Ако те са нападнати от болести или вредители, добивът намалява с поне 20-30%, а в най-тежките случаи и с до 90%.

Опитните градинари използват сода за борба с вредители и болести. Октомври е чудесно време за унищожаване на патогените и прогонване на вредители, които са се събрали да зимуват върху ягодите.

За да приготвите активния състав за количеството от 10 литра вода ще са ви необходими само 2 супени лъжици сода за хляб. След разтваряне на содата изсипете течността в бутилка с пулверизатор или пръскачка и обработете ягодовите насаждения с нея.

Задължително полейте ягодите с това през октомври и следващата година реколтата им ще е по-богата

Не се препоръчва поливане на ягодите с приготвения разтвор - в този случай киселинността на почвата ще намалее значително. Излишъкът от алкали също влияе негативно на ягодите, както и високата киселинност. Ето защо е по-добре ягодите просто да се напръскат с този разтвор.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес