Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да поливате доматите и чушките в края на август?

08 август 2024, 17:25 часа

Спазването на графика за поливане позволява да се избегнат много проблеми в градината. Като минимум може да се предотврати развитието на болести поради прекомерна влажност и появата на вредители. Но при доматите и чушките има други правила, които трябва да се спазват.Опитни градинари споделят как е правилно да се поливат доматите и чушките в края на август.

Как да поливаме доматите и чушките в края на август?

В края на лятото доматите, които растат на открито, не се нуждаят от много вода. Поливането се извършва само ако растенията са напълно увиснали. Доматите в оранжерии се поливат по-рядко и в същото време количеството вода се намалява. Смята се, че поливането им веднъж седмично е достатъчно.

Най-добрият тор за доматите се приготвя с тези 2 съставки

Но чушките имат нужда от поливане. Ако август е умерено топъл, тогава режимът на напояване е 1-2 пъти седмично. Ако времето е горещо и сухо, чушките ще трябва да се поливат всеки ден. Ако вали, изобщо няма нужда от поливане.

Съвети при поливане на чушки:

  • Оставете водата да се утаи преди поливане - ако е необходимо, омекотете я с пепел; изчакайте, докато достигне +22°C.
  • Поливайте лютите и сладките чушки по различен начин.
  • Културата се нуждае от много влага - често проверявайте почвата за сухота; предпазвайте от парещи лъчи чрез покриване с мулч; разкопавайте почвата по-често.

Ако имате възможност да закупите поливна система, не се колебайте. Това ще ви спести време, усилия и дори потребление на вода.

Торовете са полезни на всички етапи от живота на растенията, от разсад до плододаващи храсти.

Пиперът има различна нужда от вода според фазата на развитие, в която се намира.

Засаждане в земята - много тук зависи от това дали пиперът е засаден в оранжерия или на открито. В първия случай е по-лесно да се поддържа благоприятен климат (температура/влажност). При засаждане в градината - покрийте храстите с филм или спанбонд през нощта, така че внезапните студове да не унищожат бъдещата реколта. За засаждане се изкопават дълбоки кръгли дупки както в оранжерията, така и в градинските лехи. Първо се прилага тор, след това растението се засажда, след това се покрива с почва, след това отново се добавя тор. Ако навън е горещо, увеличете честотата на напояване до 3 пъти седмично.

По време на цъфтежа продължете да поливате пипера 3 пъти седмично до появата на първите пъпки. След това започва най-неикономичният разход на вода, достигащ 10 литра на 1 квадратен метър. Внимавайте да не попадне течност върху цветовете, в противен случай те ще опадат.

При появата на плодовете постепенно намалете обема на доставяната течност до 2 пъти седмично. Някои градинари дори съветват да оставите растенията без влага за 10-14 дни. Някои от опитните градинари дори експериментират с температурата на водата. Казват, че ако е под 20°C, реколтата ще бъде пикантна и тръпчива. Ако водата е по-топла от 22°C, плодовете ще бъдат много сладки.

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес