Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 5 зеленчука, които да засадите през септември

05 септември 2023, 15:00 часа

Добрите градинари споделят кои зеленчуци може да засадите през септември, така че да се радвате на добра реколта преди зимата.

Бок чой

Бок чой или Китайско зеле се засажда през ранна есен, а се бере от средата на есента. Не обича горещото време, така че може да се сее през пролетта и есента.

Културата може да се събира като нежни листа или да се отглежда до зрялост. Семената се засяват в плодородна почва на дълбочина около 2 см. Растението расте бързо, а малките листа могат да бъдат готови в рамките на 30 дни, докато за зрелите растения може да са необходими 60 дни. Ако искате реколта по-късно през сезона, засейте в началото на есента.

Цветята, които трябва да засадите през септември

Спанак

Издръжливите зимни сортове спанак се засажда през ранна есен, като може да се бере от средата на есента до пролетта. Можете да отглеждате спанак в земята, в повдигнати градински лехи или в саксии.

Посейте семена директно в почвата на 2,5 см дълбочина около шест седмици преди първата слана на слънчево място в градината. Зимните сортове могат да се берат между октомври и април.

Репички

Репичките могат да се засадят през ранна есен, защото са бързо растящ зеленчук и ще получите реколта много бързо.

Има и зимни сортове репички за отглеждане, те растат по-бавно и са по-големи от обичайните летни репички. Тези видове репички се засаждат през есента, като се засяват на по-голямо разстояние една от друга. След около 10 седмици ще бъдат готови.

Какво задължително да засадим в градината си през септември?

Маруля

Има голямо разнообразие от марули, които да засадите в градината си. Те могат да се засаждат през есента и те се радват на тези по-хладни условия. Можете да получите бързи реколти от маруля, само за 30-40 дни за малки листа.

Лук

Видовете лук за есенно засаждане се засаждат от септември до ноември. Комплектите лук се отглеждат по-лесно от семената на лука. Времето за прибиране на реколтата от лук, засаден през есента, обикновено е около шест седмици по-рано от лука, засаден през пролетта.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес