Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

25 април 2024, 09:59 часа

Хортензиите са предпочитани от градинарите заради пищния с цъфтеж. Тези цветя имат невероятна красота и привлекателност. Въпреки това, не във всяка градина има достатъчно осветени площи. Но това не означава, че в този случай градинарят трябва да се откаже от засаждането на това красиво цвете. В този случай си струва да се обърне внимание на сортовете хортензии, които могат да се развиват нормално на сянка - "Фантом", "Уиймс", "Ламлайт".

Сортовете хортензии, които растат на сянка

"Фантом" - този сорт лесно може да стане любим на всеки градинар, които го засади в градината си. Тайната за това е проста: сортът изобщо не е взискателен към условията на живот.

"Фантом" ще издържи на липса на светлина, нередовно поливане и ще оцелее дори и отглеждат върху почва с лошо качество. 

Как да промените цвета на хортензията

"Уиймс" - този сорт обича слънчевата светлина, но тя не е задължителна за развитието му. Той е вариант за всеки градинар, който иска да засади красиви цветя в сенчестата част на градината си.

"Ламлайт" - това е още един от сортовете, които могат да се отгледат на сянка. Предимството му е, че цъфти пищно с гъсти и буйни цветове.

Хортензиите ще се развиват още по-добре, ако до тях растат иглолистни култури.

Много е важно да запомните, че хортензията изисква редовно и обилно поливане. Адекватната влага ще насърчи активния растеж и развитие на растението, буйния и продължителен цъфтеж, ще предпази от болести и вредители, ще повиши имунитета и ще помогне на храста да издържи зимата дори в най-студените дни.

Санитарното и оформящо подрязване също са ключови за растежа и развитието на това цвете. Първото е възможно да се извършва през целия сезон:след като забележите изсъхнали или счупени клони, не се колебайте да ги премахнете. В края на есента е най-добре да отрежете изсъхналите съцветия, защото под тежестта на снега те могат да отчупят издънките. Грижата за хортензия през пролетта включва преди всичко формираща резитба: внимателно отстранете замръзналите върхове на издънките, ако има такива, с ножици за подрязване и също така отървете храста от клони, растящи вътре в короната. 

Засаждане и отглеждане на хортензия в двора: Съвети за правилна грижа


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес