Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

17 юни 2024, 14:30 часа

Отглеждането на домати е удовлетворяващо занимание, но същевременно може да се превърне в истинско предизвикателство, ако не се справим с различните болести, които могат да засегнат растенията. Черните петна по листата на доматите са един от тези тревожни сигнали, които могат да бъдат знак за сериозни проблеми. В тази статия ще разгледаме причините за появата на черните петна, какви мерки да предприемем за лечението им и как да предотвратим бъдещи зарази.

Причини за появата на черните петна

1. Недостиг на хранителни вещества

Черните петна по листата на доматите често се дължат на липсата на важни хранителни вещества като калций, желязо и магнезий. Без тези микроелементи растенията не могат да се развиват правилно, което води до появата на петна и други симптоми на болест.

2. Прекомерна употреба на минерални торове

Прекомерното използване на минерални торове също може да причини проблеми. Ако забележите сребрист или лилав цъфтеж по листата, това може да е знак за отравяне на растенията от прекомерно количество торове. В такъв случай е важно да прекратите използването на торове и да промиете почвата с чиста вода.

Веднага направете ТОВА, ако по доматите се появят бели петна

3. Гъбични и бактериални инфекции

Гъбичните инфекции, като тези причинени от Septoria lycopersici, могат да доведат до появата на черни петна по листата на доматите. Тези инфекции обикновено зимуват в почвата и при благоприятни условия започват да заразяват растенията. Бактериалните инфекции също могат да бъдат причина за черните петна и изискват специални мерки за лечение.

Как да се справим с черните петна?

1. Лечение с фунгициди

Ефективен начин за справяне с гъбичните инфекции е използването на препарати с мед или системни фунгициди, които проникват в растителните тъкани. Важно е да се използват подходящи концентрации - при дъждовно и студено време 1% разтвор, а ако черните петна са вече по корените на растенията - 3%.

домати

2. Биологични препарати

За доматите, които вече са започнали да узряват, е препоръчително да се използват биологични препарати като триходермин и фитоспорин, които са безопасни за хората и животните. Тези препарати са ефективни и не съдържат химикали, които биха могли да повлияят на качеството на плодовете.

3. Народни средства

Народните средства като пръскане с разредена суроватка, инфузия с чесън и отвара от пепел също могат да бъдат полезни при борбата с черните петна. Тези методи са естествени и безопасни, като същевременно могат да предложат ефективна защита срещу болестите.

Каква е причината за кафяви петна по доматите

Превантивни мерки

1. Обработка на семената

Преди сеитба всички семена, включително закупените, ако не са обработени от производителя, трябва да се потопят в блед разтвор на калиев перманганат за 20 минути и след това да се измият в течаща вода. Това унищожава гъбичните спори и бактериите на повърхността на семената.

2. Сеитбообращение

Сеитбообращението е важна превантивна мярка за избягване на повторна зараза. Доматите не трябва да се засаждат на същото място всяка година. Ротацията на културите предотвратява натрупването на патогени в почвата и намалява риска от инфекции.

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

3. Подготовка на почвата

Почвата трябва да бъде добре подготвена и дезинфекцирана. Глинестата почва трябва да се разрежда с пясък, за да се подобри дренажа и аерацията. След прибирането на реколтата, почвата трябва да се почисти от растителни остатъци и да се дезинфекцира с меден сулфат.

Черните петна по листата на доматите са сериозен сигнал за проблеми, които могат да доведат до загуба на реколтата, ако не се предприемат своевременни мерки. Важно е да се определи причината за появата им и да се вземат подходящи мерки за лечение и превенция. Следвайки съветите в тази статия, можете да защитите вашите домати и да се радвате на здрави и вкусни плодове от вашата градина. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес