Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резитба на малините през есента - ето как се прави, за да приберете богата реколта от сладки плодове

04 септември 2024, 13:58 часа

Есента е чудесно време за подрязване на различни храсти. Ако малините се подрязват навреме и се правят правилно, следващата година те ще дадат отлична реколта от големи плодове. Всеки градинар трябва да знае кои са основните тънкости на подрязването на ягодоплодни храсти.

Подрязване на малини - тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

Есенното подрязване на храстите се извършва след като реколтата от ягодоплодни вече е напълно събрана. Най-подходящото време се счита за няколко седмици преди падането на първата слана. На първо място е необходимо да се отървете от всички сухи, счупени, болни и нападнати от вредители леторасти. Отрязват се до самия корен. След това може да премахнте и всички клони, които вече са дали плодове тази година. Благодарение на това растението ще посвети цялата си енергия на отглеждането на нови издънки.

Най-добрият тор за малините през септември е този

Що се отнася до младите зелени клони, те също не трябва да се оставят. Препоръчително е да се отървете от всички слаби и тънки издънки, като ги изрежете до самия корен. Не оставяйте отрязаните клони в градината: по-добре е да се отървете от тях незабавно, за да не се превърнат в източник на болести.

Резитбата трябва да започне с двегодишните издънки. Те имат кафеникава кора и повече разклонения. След това премахнете повредените издънки, а накрая се премахват тези, които пречат на растежа. Важно е да се работи върху целия малинов храст, а не само по обиколката му. Ако издънките в средата не бъдат елиминирани, растението ще се сгъсти, цветята ще бъдат слабо опрашени и вътре ще се образува благоприятна среда за градински вредители.

Важните правила, които трябва да знае всеки градинар, са:

  • едно растение трябва да има 5-8 пълноценни здрави клона, които не са дали плод през лятото;
  • трябва да започнете от най-масивните издънки, като постепенно премествате фокуса към малките;
  • трябва да се стремите клоните да са ветрилообразни и да не се преплитат или засенчват един друг, както и че цялото насаждение е приблизително еднакво по височина.

Малини - как влияят на кръвната захар

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес