Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

17 май 2024, 15:33 часа

Орхидеите фаленопсис са екзотични растения, които имат красиви цветове и специални изисквания. Много хора ги поливат твърде често или не се грижат правилно за тях. Защо орхидеите гният и какво може да се направи, за да ги спасим?

Ако сте преполели вашата орхидея и сте имали излишна вода в саксията за дълго време, вероятно вече сте забелязали промяна във външния вид на вашето растение. Не се притеснявайте - все още нищо не е загубено. Вашата орхидея все още може да бъде възстановена.

Защо орхидеите фаленопсис гният?

Най-често това се случва поради прекомерно поливане и задържане на вода в саксията. Това насърчава развитието на гъбични инфекции. В резултат на това листата и корените на растението стават меки, покафеняват и гният.

Гниенето на орхидеите може да бъде причинено и от прекомерно торене. Субстратът, в който расте растението, трябва да е лек, порест и пропусклив. Най-добрият субстрат за орхидея фаленопсис е този, който осигурява аерация на корените и дренаж на излишната вода.

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

Как да спасим гниеща орхидея фаленопсис?

Разлагащата се орхидея фаленопсис може лесно да бъде спасена, дори ако листата вече са започнали да покафеняват и някои от корените са изгнили. Затова останките му трябва внимателно да се отстранят от саксията, а субстратът, в който се е намирал, да се изхвърли.

Какво да правя след това?

Реанимация на гниещи орхидеи стъпка по стъпка:

·       Разгледайте корените на орхидеята. Ако поне някои от тях са свежи, орхидеята ще оцелее. Повредените, гнили корени трябва да бъдат отстранени.

·       Мястото на рязане трябва да бъде защитено. За да направите това, можете да използвате разтопена свещ - восъкът ще предпази изрязаната зона от излагане на вода или я намажете с водороден прекис.

·       След това пригответе смес от вода и канела. Поставете 2 супени лъжици канела на прах в буркан. Залейте ги с 1 литър преварена топла вода. Затегнете буркана и изчакайте сместа да изстине.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

·       Когато водата с канелата се охлади, трябва да я прецедите.

·       След като се филтрира канелената вода, изсипете я в купа и поставете орхидеята в нея. Трябва да кисне в нея за 30 минути. Ако ви е останала смес, можете да я използвате за пръскане на орхидеите.

·       След 30 минути накисване във вода с канела, орхидеята трябва да се засади в пресен субстрат.

·       След това поставете саксията с орхидея на светло и хладно място за 7 дни.

·       След седмица напръскайте орхидеята с вода със спрей бутилка за това. След това покрийте саксията с прозрачен пластмасов съд. Не забравяйте да направите вентилационни отвори в него.

·       Съдът трябва да остане върху саксията, докато орхидеята оживее. След 3 седмици трябва да забележите, че започва да расте. За да се предотврати изтощаването на стъблото, трябва да се пръска с вода на всеки 5 дни. След всяко поливане покривайте орхидеята със съд.

·       След 2 месеца орхидеята вече трябва да има доста големи листа и да изглежда все по-добре.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес