Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на рози - кога е най-добре да се прави

11 септември 2024, 16:58 часа

Възрастните рози обикновено се пресаждат на ново място. Но е важно тази процедура да се извърши правилно, така че цветето да не умре.

Как да пресадите розата на друго място?

В случая е важно да се избере идеалното време за извършване на тази процедура. Есента е точно времето, което е идеално за преместване на рози на друго място. Най-важното е да направите това 3-4 преди настъпването на студеното време и първите слани.

Преди пресаждане е необходимо да премахнете старите, слаби и повредени издънки. Когато вадите издъка за пресаждане, по-добре е тя да е максимално далече от храста, така че последващото увреждане на корените да е минимално. След изкопаване трябва да инспектирате кореновата система и да се отървете от всички слаби и повредени части.

Поливане и торене на розите през септември - ето как се прави

Дупката на новото място трябва да е със същата дълбочина, от която е била извадена издънката: по този начин розата бързо ще се вкорени там, където я пресадите. Също така се препоръчва постепенно да се добавя почва, като се уплътнява слой по слой. Не забравяйте за редовното поливане, което помага за по-бързо вкореняване на храста.

Още тънкости при пресаждане на рози

Когато презасаждате възрастни рози, трябва да бъдете много внимателни. През есента процедурата може да се извърши през октомври, през пролетта през март или април. Ако решите да презасадите през есента, тогава трябва да съкратите дългите издънки и да отрежете изсъхналите издънки (единственото изключение са храстовите рози). Основната резитба трябва да се извърши през пролетта.

При презасаждане е необходимо да се запазят корените с топката почва около тях.

За да засадите на ново място, ще трябва да направите широка и дълбока дупка. Розите трябва да бъдат засадени на същата дълбочина, както преди. В основата на храста, който сте решили да засадите, направете с лопата вертикални разрези в кръг с диаметър 40-60 см, след което внимателно отстранете буцата пръст, като я издърпате с лопата. При розите кореновата система расте доста дълбоко, така че при презасаждането трябва да вземете това предвид и да се опитате да ги запазите колкото е възможно повече корени в почвата.

Ако решите да засадите роза доста далеч от първоначалното й местоположение, тогава парче плат ще ви помогне. След като изкопаете храста, внимателно го поставете заедно с бучката върху кърпа и я завържете на възел. Когато засаждате, внимателно освободете бучката от тъканта в нова дупка или оставете тъканта след развързване на възела; тя ще изгние с времето.

Дупката трябва да се напълни с градинска пръст, като се притиска внимателно. Не забравяйте да поливате растението обилно след засаждането.

Ако вашите храстови рози са много високи и решите да ги засадите през есента, тогава преди да ги изкопаете, трябва да отрежете издънките с 20-30 см. Катерливите рози трябва да бъдат отрязани наполовина преди засаждането на новото място.

При пресаждане стандартните рози се съкращават с 1/3. При пресаждане отрежете всички издънки на височина не повече от 30 см. Препоръчително е всички манипулации, свързани с розите, да се извършват в хладно и облачно време. 

Розите ще цъфтят до есента, ако през август ги полеете с това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес