Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПОЛЗИ от придружаващото засаждане в домашната градина

03 август 2023, 15:47 часа

Тайната за богата реколта е в придружаващото засаждане – това разкриват добрите градинари. Продължете да четете, за да разберете какви са ползите за вашата градина.

Колкото по-разнообразно е засаждането, толкова по-добре. Внимателният подбор на растения позволява повече разнообразие в малко пространство. Придружаващите растения помагат за защита на почвата, потискат плевелите, запълват всички празнини и насърчават биоразнообразието.

Ползи от придружаващо засаждане

Насърчава растежа: Някои растения си помагат взаимно да растат и да процъфтяват, като си осигуряват опора, подслон и пространство за корени. Плюс това подобряват вкуса си и създават по-добро биоразнообразие.

Придружаващо засаждане във вашата градина: Какво да засадите до ЛУКА?

Възпира вредителите: Някои растения привличат вредители към себе си и така предпазват основната култура, която искате да защитите. Може да имат горчив вкус или са токсични за вредители като листни въшки – това естествено възпира вредителите. Някои придружаващи растения отделят маскиращи химикали, които възпират вредните насекоми, включително розмарин, лавандула и мента.

Може да се използва за отблъскване на животни: Краставиците могат да се използват, за да се отървете от миещи мечки, а други растения – отблъскват змии или зайци.

Привлича опрашители: Има много растения, които ще привлекат опрашители. Това ще подобри добива на зеленчуци и е полезно за балансирана градина и екосистема.

Осигурява сянка: Засаждането на високи растения до по-ниски, които имат нужда от сянка, са перфектната комбинация.

Осигурява пространство: Всеки вид растение се нуждае от различно количество пространство, за да расте до пълния си потенциал. Може да комбинирате бързо растящи с бавно растящи растения или такива с малък корен до зеленчуци с по-голям корен.

Придружаващо засаждане при ДОМАТИТЕ: Успешни комбинации

Избягва монокултури: Те не са добър начин за отглеждане, осигурявайки благоприятна среда за размножаване на вредители и болести. Придружаващото засаждане означава внасяне на голямо разнообразие от растения във вашата градина.

Подобрява плодородието на почвата: чрез придружаващо засаждане можете да гарантирате, че почвата не е изчерпана от хранителни вещества. Този метод само ще я подсилва.

Може да потисне плевелите: Придружаващото засаждане помага за предпазване от плевели.

Може да подобри вкуса: Комбинациите за придружаващо засаждане могат да подобрят вкуса.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес