Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

29 март 2024, 09:30 часа

Реколтата на ягодите зависи от правилната грижа за тях. Често възниква въпросът: как да се поливат ягоди, метод на поливане и честота. Ненавременното и неправилно поливане може да причини вреда вместо полза, заразяване на растението със сиво гниене, което води до загуба на реколта. 

Правилно поливане на ягодите

Корените на растението са плитки и не могат да достигнат влага от дълбоките слоеве на земята. Ето защо, за нормално развитие, храстите трябва да се поливат редовно особено ако се отглеждат на глинести почви, поливането трябва да бъде обилно.

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Растенията трябва да се поливат сутрин, така че листата да имат време да изсъхнат през деня. Докато ягодите не цъфтят, можете да ги поливате чрез пръскане, което ви позволява да почистите листата от прах. По време на периода на цъфтеж водата трябва да се излива в корена, като се избягва попадането на течност върху листата. Младите насаждения се нуждаят от най-много вода.

За добро развитие растенията се нуждаят от постоянно снабдяване на кореновата система с кислород. Ето защо е необходимо често да се разрохква почвата, особено след поливане и дъжд, за да се предотврати образуването на кора, което намалява доставката на кислород до корените. Изпълнявайки тези условия, можете да разчитате на изобилна реколта от здрави, красиви плодове.

Колко често да се полива?

Трябва да има умереност във всичко: преовлажняването и липсата на вода имат отрицателен ефект върху насажденията. Ако пролетта е започнала с хубаво време, тогава ягодите трябва да се поливат поне три пъти месечно и два пъти след плододаване. Препоръчително е да изразходвате 10-13 литра на квадратен метър, като вземете предвид състава на почвата. При горещо време е препоръчително да се полива на всеки 3-4 дни, а в големи горещини през ден. Поливането след прибиране на реколтата ще помогне на ягодите да пуснат цветни пъпки за бъдещи реколти.

За нормалното развитие на насажденията и растежа на зелената маса е необходима допълнителна влага и в случая е идеално поливане чрез пръскане, като се използва лейка с дюза. В допълнение към поливането, се отмива прах и мръсотия от листата, стимулирайки активния растеж на растението. Освен това можете да комбинирате поливането с торене.

По време на цъфтежа ягодите се нуждаят от допълнително торене и поливане, за да образуват плодове. Неправилното поливане може да причини сиво гниене на неузрели плодове.

През този важен период е идеално да се организира капково напояване, при което дозирано подаване на вода се получава директно към корените. По-добре е да се полива с топла вода. Почвата трябва да се навлажни с около 25 см. При продължително дъждовно време, за да се предотврати преовлажняване на почвата, препоръчително е да се постави филм върху лехите.

При сухо време можете да мулчирате със слама и борови иглички. Мулчът задържа добре влагата в почвата и освен това служи като отлична естествена дезинфекционна бариера срещу гъбични заболявания. В допълнение, плодовете не влизат в контакт със земята и остават чисти.

Поливане при бране на плодове - през този период ягодите се нуждаят от ежедневно обилно поливане, особено в горещо време; разбира се, всичко зависи от метеорологичните условия. Освен това рядкото, но обилно поливане е много по-полезно от честото, но оскъдно поливане. За да не се провокира гниене на плодовете, поливането се извършва по жлебовете.

Поливане на разсад - при засаждане в нови лехи младите розетки се поливат добре - най-малко 0,5 литра на храст. По-добре е новозасадените растения да се поливат с лейка с дълъг и тънък чучур и слабо водно налягане, за да не се отмива почвата от корените. За да ускорите адаптацията на розетките, поливайте лехата 2 пъти на ден в продължение на две седмици, а след това през ден, за да може разсадът да натрупа зелена маса.

На колко време трябва да се пресаждат ягодите?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес