Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни свойства на яйчените черупки: Как да ги използвате в градината?

03 април 2024, 13:44 часа

Градинарите усилено се готвят за сезона. Сега е от ключово значение да се предвиди начина на торене на почвата и гарантирането на достатъчно хрaнителни вещества за растенията в градината. Яйчените черупки се оказват много ценни в този момент, но ,за жалост, мнозина ги пренебрегват. Ето какви са уникалните свойства на този отпадък и как можете да го използвате ефективно в градината си.  

Как да използваме черупки от яйца в градината?

Богати на калций. Яйчените черупки са 90% калциев карбонат, което ги прави ценен елемент за пълноценното развитие на растенията. Този минерал играе ключова роля в образуването на стените на растителните клетки и подобрява тяхната структура.

Лекар: Яжте натрошени черупки от яйца всеки ден и вижте какво ще се случи

Естествен тор. Освен че съдържа калций, черупката е естествен варовиков тор, който спомага за деоксидирането на почвата. Това е особено важно за култури, които предпочитат неутрална или слабо алкална почва, като нощница, зеле, бобови култури, тикви и други.

Разрахкване на почвата. Добавянето на яйчени черупки помага за разрохкване на почвата, подобрявайки нейната пропускливост за въздух и вода. Това насърчава по-доброто проникване на кислород и вода до корените на растенията.

Контрол на вредителите. Яйчените черупки могат да бъдат ефективно средство в борбата срещу къртиците. Натрошените черупки, смесени с масло и поставени в местата, където се натрупват вредители, ще помогнат за намаляване на броя им.

Как се прави брашно от яйчени черупки и как да го използваме в градината?

Мулч за растения. Черупките могат да се използват и като мулч около растенията, особено за костилкови плодове като череши, сливи и кайсии.

Тор за разсад.  Брашното от яйчени черупки е отличен тор за млад разсад, като помага за стимулиране на растежа им.

Как да си направим тор от яйчени черупки?

За да приготвите тор от яйчени черупки, трябва:

1.       Изплакнете черупката под вода.

2.       Оставете да изсъхне за 24 часа.

3.       Смелете до желаната консистенция.

Важно е да запомните, че полезните свойства на черупката се запазват само в суров вид, така че не трябва да я приготвяте предварително.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес