Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подмладяване на орхидеята - трикове, които ще я накарат да цъфти отново

09 октомври 2023, 12:58 часа

Орхидеята е красиво и изящно растение, което радва със своите ярки и ароматни цветове. Но понякога то спира да цъфти. В този случай се нуждае от специални грижи и стимулация. За целта на помощ идват някои прости действия, които включват:

  • проверка на състоянието на корените;
  • пресаждане в нова саксия;
  • създаване на оптимални условия за цъфтеж;
  • подхранване;
  • осигуряване на покой;

Подмладяване на орхидеята

Първата стъпка е да проверите състоянието на корените. Ако те са тъмни, меки, сухи или изгнили, това означава, че растението страда от преовлажняване или липса на въздух.

В този случай трябва да отрежете всички повредени корени с помощта на остър и дезинфекциран нож или градинска ножица. След това трябва да третирате секциите с активен въглен.

Орхидеята и мушкатото ще цъфтят по-дълго, ако ги полеете с това

Втората стъпка е да трансплантирате цветето в нова саксия с дренажни отвори и пресен субстрат. Субстратът трябва да е специален за орхидеи, например на базата на кора или мъх.

Саксията не трябва да е твърде голяма. Когато пресаждате, трябва внимателно да разпределите корените върху саксията и леко да притиснете субстрата към тях.

Третата стъпка е да създадете оптимални условия за цъфтеж на цветето. То се нуждае от ярка, но пречупена светлина, така че е най-добре да поставите саксията на източен или западен прозорец.

Температурата на въздуха трябва да е умерена, около 20-25 градуса през деня и 15-18 градуса през нощта. Влажността на въздуха трябва да е висока, около 60-80%, така че можете да напръскате листата с вода или да поставите саксията върху тава с мокри камъни.

Четвъртата стъпка е подхранването на цветето със специални торове за стимулиране на цъфтежа. Торовете трябва да съдържат фосфор и калий, които насърчават образуването на пъпки и подобряват качеството на цветята.

По време на активен растеж орхидеите трябва да се хранят на всеки две седмици, а по време на покой - веднъж месечно.

Трябва да подхраните с разтвор от тор и вода, направен според инструкциите на опаковката. Разтворът трябва да се излее върху корените на цветето, след като сте ги напоили с чиста вода.

Петата стъпка е да осигурите на растението период на почивка, докато се подготвя да цъфти. Периодът на покой обикновено настъпва през есента или зимата, когато дните стават по-къси.

По това време трябва да намалите поливането и храненето, както и да намалите температурата на въздуха с няколко градуса.

Това ще създаде контраст между деня и нощта, което ще стимулира производството на хормони на цъфтежа. Периодът на покой продължава около два месеца, след което цветето отново трябва да пусне дръжка.

Oще: Мушкатото и орхидеята ще цъфтят без да спират - трябват ви 2 грама от това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес