Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се познава липсата на магнезий при доматите

24 юли 2024, 22:00 часа

Отглеждането на домати е предизвикателство, което изисква внимание към множество фактори, сред които и осигуряването на необходимите хранителни вещества. Един от най-важните микроелементи за растежа и развитието на доматите е магнезият. Липсата на магнезий може да доведе до сериозни проблеми, които не само влияят на здравето на растенията, но и на добива. В тази статия ще разгледаме какви са признаците на магнезиев дефицит при доматите и как можем да го предотвратим.

Признаци на липса на магнезий

1. Хлороза по краищата на старите листа

Един от основните симптоми на магнезиев дефицит при доматите е появата на хлороза по краищата на старите листа. Хлорозата започва като жълтеене по краищата и постепенно навлиза в тъканите между по-големите жилки на листата. Това явление първо се забелязва на най-долните листа и с времето се придвижва към по-горните етажи на растението.

Билката, която гарантира богата реколта от домати

2. Намаляване на добива

При силен недостиг на магнезий, добивът на домати може да намалее драстично. Липсата на този микроелемент води до нарушаване на важни физиологични процеси в растението, което от своя страна намалява броя и качеството на плодовете.

3. Прояви в различни условия

Слаб дефицит на магнезий може да се наблюдава почти навсякъде, особено в култивационни съоръжения. Силно изразен дефицит е по-често срещан в леки песъчливи почви, където магнезият е по-малко задържан.

домати

4. Блокиране на магнезия

Една от причините за недостиг на магнезий при доматите е високото съдържание на калций (варовик) в почвата. Калцият може да блокира усвояването на магнезия от растението, което води до дефицит, дори когато магнезият е наличен в почвата.

Как да предотвратим липсата на магнезий?

1. Поддържане на баланс в почвата

Важно е да поддържаме баланс на хранителните вещества в почвата. Анализът на почвата може да ни помогне да определим нивата на магнезий и калций и да предприемем необходимите мерки за коригиране на дисбалансите.

Кога нашите домати имат нужда от допълнително магнезий

2. Използване на подходящи торове

Приложението на торове, съдържащи магнезий, може да помогне за предотвратяване на дефицита. Това е особено важно при отглеждането на домати в леки песъчливи почви.

3. Контрол на pH на почвата

Поддържането на подходящо pH на почвата е от съществено значение за усвояването на магнезия. Почвеното pH трябва да бъде в диапазона 6.0-6.5, за да се осигури оптимална наличност на магнезий за растенията.

Липсата на магнезий при доматите е сериозен проблем, който може да доведе до значително намаляване на добива и качеството на плодовете. Разпознаването на признаците на дефицит и предприемането на необходимите мерки за предотвратяването му са ключови за успешното отглеждане на домати. Чрез поддържане на баланс в почвата, използване на подходящи торове и контрол на pH можем да осигурим здрави и продуктивни растения, които ще ни радват с изобилие от вкусни домати.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес