Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петна по листата на растенията: Ето какви могат да са причините

14 юни 2023, 17:22 часа

Петната по листата са предупреждение за градинарите, че нещо с растенията им не е наред. Те могат да се появят по много причини, но бързата намеса може да спре разпространението на петна и да предотврати повторното им връщане.

Листни петна от гъбични заболявания

Една от основните причини за петна по листата за гъбичните заболявания. Проверете листата за насекоми и мястото около растението. Петната, дължащи се на гъбични заболявания, могат да имат меки, мокри на вид центрове или признаци на размит растеж на гъбички.

Градинарите съветват каква е добрата ГРИЖА за доматените растения

Гъбичките могат да се разпространяват от вятър или пръски вода, така че големината и разстоянието между тях не са еднакви. Колкото по-дълго присъстват, толкова по-големи петна растат.

Белите петна по краставиците и тиквичките сочат към брашнеста мана, докато жълтите петна могат да бъдат продукти на пухкава мана. Черните петна по листата на розата предполагат заболяване с черни петна, което засяга само розите.

Листни петна от насекоми и акари

Петната по листата, причинени от насекоми и акари, често следват модели и могат да бъдат в краищата на листата. Петната по листата от насекоми могат да варират значително.

ТЕЗИ цветя ще ви радват с красивия си цъфтеж през ЮНИ

Листни петна от дефицит на хранителни вещества

Когато растенията нямат достатъчно определени основни хранителни вещества, тези недостатъци могат да се проявят като петна или обезцветени листа. Ако проблемът е по-голям може да се обезцвети и цялото листо, а не само част.

Също така растенията с дефицит на хранителни вещества са по-податливи от атаки от вредители. Ако видите обезцветени листа, уверете се, че вашето растение получава хранителните вещества, от които се нуждае и се погрижете добре, за да расте здраво.

 

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес