Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ядка до дърво: Как да засадим орех в чашка?

22 юни 2023, 12:00 часа

Засаждането на орех от ядка е лесен метод, който ви позволява да отгледате пълноценно дърво. За да успеете, е важно да изберете правилния посадъчен материал и да следвате някои препоръки за подготовка и грижи.

Избор на посадъчен материал

За засаждане е препоръчително да изберете големи плодове с тънка черупка. Ядките трябва да бъдат прясно набрани, без видими дефекти по черупките. Орехът трябва да има правилна форма, светъл цвят и повърхност, която е по-малко или повече равна. Понякога дървото, засадено от ядка, може да даде дори по-добри плодове от дървото, от което е била взета ядката.

Ето как да засадим и да отгледаме орех у дома

Подготовка на семената

Най-добрият метод за подготовка на семената е стратификацията на плодовете. Това е процес на дългосрочно поставяне на ядките при определена температура за 90-95 дни, обикновено от 15 януари до 15 до 20 април. Ядките се поставят в контейнер с чист влажен пясък и се съхраняват при температура от 5 до 7 градуса, например в изба, гараж или мазе. Ядките с тънка черупка може да не изискват стратификация и могат да се поставят във влажен пясък при стайна температура за 1-1,5 месеца преди сеитбата.

Учени разкриха по колко ореха на ден свалят холестерола и предпазват сърцето

Покълване в домашни условия

Един от методите за предварително накисване на орехите е използването на топла вода. Орехите се поставят в съд с топла вода (45-50 градуса) и се оставят за два дни. След това се отцежда водата, оставяйки малко на дъното, и съдът се поставя на топло място за 2-3 седмици. Покълналите орехи се засаждат в пластмасови половинлитрови чаши, като дъното на чашите се пробива, за да се отстрани излишната влага. Орехите се поставят на дълбочина от 5 сантиметра, с корени надолу и издънка нагоре.

Не засаждайте орех в двора на къщата – ето какво може да стане

Покълването в чаши продължава 2-3 седмици, след което кълновете достигат 10-сантиметрова височина и изискват пресаждане в по-голям съд. Когато студовете вече не са големи, растенията могат да бъдат засадени на открито през края на май. Засаждането на орех в земя през есента ще доведе до покълване и постигане на височина от 10-20 сантиметра до есента.

Засаждане в земя

Засаждането на орех в земя става на дълбочина, която позволява кореновите шийки да се издигат на 3-4 сантиметра над нивото на почвата. След засаждането, земята се покрива и полива. Торенето на ореха по време на засаждането не е необходимо, тъй като това дърво е абсолютно непретенциозно. Важно е да помните, че ореховото дърво ще порасне значително, затова трябва да оставите около 5 метра разстояние между растенията и да го не засаждате в близост до сгради, за да избегнете повреда на основата от кореновата система на дървото.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес