Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята ще цъфти поне 6 месеца в годината, ако направите това

09 ноември 2023, 11:02 часа

Орхидеята е едно от най-красивите стайни растения. Това екзотично цвете се „премести“ при нас от Африка и днес се чувства страхотно на первазите на нашите къщи, но грижата за него е много важна. Много домакини я обичат заради формата на нейните цветове, подобна на пеперуда.

При правилна грижа фаленопсисът може да цъфти пет до шест месеца.

Как да накарате орхидея да цъфти дълго време

Първо, саксията не трябва да е голяма. Докато цветето не напълни саксията с корени, няма да има цъфтеж.

Орхидеята ще цъфти като луда - най-лесният начин да я съживите

Второ, за да цъфти, фаленопсисът трябва да се подхранва с торове, съдържащи калий, азот и фосфор. Последното е особено важно. Колкото повече фосфор в тора, толкова по-великолепен ще бъде цъфтежът.

Фосфорните торове се прилагат задъллжително преди появата на първите пъпки, след което се преминава към употребата на стандартни торове за стайни растения.

Трето, не трябва да отрязвате цветната пъпка, ако не е изсъхнала. След месец или два на това стъбло може да се появят нови пъпки. Освен това по време на цъфтежа орхидеите се нуждаят от топлина и обилно поливане.

Като тропическо топлолюбиво растение, това цвете че се чувства комфортно при температура от +20-25 C (но не по-висока) през лятото и +17-18 C през зимата. Освен това е желателно температурните разлики между деня и нощта да са незначителни (2-5 C).

Екзотичното цвете обича светлината. Но е по-добре да не го излагате на директни лъчи, за да не изгорите листата. Но дифузната слънчева светлина е това, което е най-добро за него. Не само листата, но и корените на растението обичат светлината, така че е по-добре да засадите цветето в прозрачен съд. Ако през зимата (а за някои и през лятото) не е възможно да осигурите на растението тропическо слънце, тогава ще трябва да използвате флуоресцентна лампа.

Грижа за орхидеи – какво още трябва да знаете?

Влажността е друго важно условие, необходимо за едно цвете да живее комфортно във вашия дом. Орхидеите не понасят прах и липса на влага. През зимата наблюдавайте особено този индикатор, тъй като по време на отоплителния сезон въздухът е твърде сух за цветето, така че често пръскайте листата му с вода на стайна температура.

За да може орхидеята да се вкорени възможно най-бързо, да се чувства комфортно, да цъфти редовно и да ви радва, трябва да му се осигурят условия, които са възможно най-близки до естествените.

Правилното поливане е от съществено значение - потопете саксията в съд с вода. Тя трябва да престои около 30 минути в леген или кофа с хладка вода (но не студена), след което изчакайте, докато излишната вода се отцеди и можете да върнете цветето на мястото му.

Не забравяйте да избършете листата на растението от време на време с влажна кърпа или напръскайте с вода от спрей бутилка.

Още: Буйният цъфтеж на орхидеята е гарантиран - полейте я с това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес