Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ слагайте саксията с орхидеята до тези цветя

05 декември 2023, 14:01 часа

Градинарите са добре запознати с условията за правилните съседи на растенията в градината - стайните растения имат подобни изисквания особено когато става въпрос за такива причудливи култури като орхидеи.

Първо, ако поставите саксията с орхидеята на грешното място, това може да стане причината за дългия сън на цветето. Второ, ако говорим за цъфтяща орхидея, тогава нейните съседи също трябва да бъдат избрани внимателно.

Цветята, до които не трябва да се слага орхидеята

Ако отглеждате орхидея до бегонии или увивни растения, не би следвало да възникнат проблеми. Но ако поставите това екзотично цвете до алое, кактуси или някакъв вид палма, тогава то може да загине.

Орхидеята ще цъфти цяла зима, ако направите това

Също така трябва да премахнете цветята, които имат силен и подчертан аромат, като рози, далеч от орхидеята. Съседството с всички цитрусови плодове се счита за нежелателно.

Изборът на правилното място също е едно от важните условия за правилния растеж и развитие на това красиво цвете.

Къде е най-добре да поставите орхидеята?

Това екзотично цвете много обича светлината. Сортовете, които се нуждаят от слънчева светлина повече от останалите, са Ванда и Катлея. Phalaenopsis е по-малко капризен, така че може да се намери по-често от други на прозорците на повечето домакини. Но също така трябва да се погрижите за него и да изберете правилното място.

За да определите правилно от коя страна орхидеите се чувстват най-добре, помислете за следното:

Растението трябва да получава дифузна слънчева светлина от 10 до 15 часа на ден. През пролетта и лятото слънцето е най-агресивно, затова създайте лека сянка за цветята. През зимата не забравяйте да организирате допълнително осветление.

През пролетта и лятото поставете орхидеите на югоизток или запад, през зимата - на южни или югозападни прозорци.

Прозорец с орхидея на перваза не трябва да се отваря за проветряване през зимата - това ще доведе до замръзване на цветето.

Оптималната дневна температура е 25-30 градуса, нощна температура 18-20. Ако се повиши над 37 или падне под 10, растението умира.

Всеки път след поливане обръщайте другата страна на орхидеята към слънцето, тогава тя ще расте равномерно. В противен случай растението ще забави растежа и цъфтежа си.

Още: Грижа за орхидеята през зимата - ето какво е важно да знаете

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес