Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете тези стъпки, ако искате да размножите кактусите си

18 декември 2023, 16:22 часа

Размножаването на кактуси е полезен и лесен процес, който ви позволява да разширите колекцията си от кактуси или да споделите тези устойчиви растения с приятели. Размножаването на кактуси може да се осъществи чрез различни методи, включително чрез семена, разсади, резници и присаждане. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за това как да размножавате кактуси:

1. Семена

Размножаването на кактуси от семена е често използван метод. Започнете, като напълните плитък съд с добре дренираща смес за кактуси. Поръсете равномерно семена от кактуси по повърхността на почвата, притиснете ги леко и покрийте контейнера с найлоново фолио. Поддържайте топло и светло място и редовно разпръсквайте почвата, за да я поддържате влажна. Покълването може да отнеме няколко седмици и след като разсадът стане достатъчно голям, го пресадете в отделни саксии.

Добър знак ли е да отглеждаш кактус в дома си

2. Разклонения

Много кактуси произвеждат отводи, известни още като кученца, около основата на растението. За да размножите с отводки, изчакайте, докато станат достатъчно големи, за да ги обработвате, и имат собствена коренова система. Внимателно отделете отрочето от растението-майка с помощта на чист и остър нож. Оставете отрязаната повърхност да се втвърди за ден-два и след това засадете отгледаното растение в добре дренирана почвена смес. Поливайте оскъдно, докато корените се заздравят.

3. Резници

Размножаването на кактуси с резници е популярен и сравнително бърз метод. Изберете здрав, зрял кактус и с помощта на остър, стерилен нож отрежете един сегмент. Оставете отрязания край да изсъхне и да образува калус за няколко дни. Засадете резника в добре дренирана смес, като го заровите достатъчно дълбоко, за да може да стои самостоятелно. Поливайте пестеливо, докато се развият корените. Този метод е подходящ за различни видове кактуси, включително колоновидни и подложки.

4. Присаждане

Присаждането включва прикрепване на кактусов резник към стъблото на друг кактус, известен като подложка. Този метод обикновено се използва за бавно растящи или трудни за размножаване кактуси. Преди присаждането се уверете, че и резницата, и подложката са чисти и сухи. Използвайте гумени ленти или лента за присаждане, за да закрепите двете части заедно, докато заздравеят. Присадените кактуси често растат по-енергично от тези, размножени по други методи.

Какво трябва да направим ако кактусът ни не цъфти?

5. Съвети за грижи

Независимо от избрания метод на размножаване, подходящите грижи са от съществено значение за успеха. Поставете новоразмножените кактуси на ярка, но филтрирана светлина, за да избегнете слънчево изгаряне. Поливайте пестеливо, докато растенията пуснат корени, тъй като преполиването може да доведе до загниване. След като се установят, кактусите обикновено предпочитат добре дренирана почва и рядко поливане.

Размножаването на кактуси е приятен процес, който ви позволява да създадете нови растения от съществуващите. Независимо дали ще изберете семена, разсад, резници или присаждане, разбирането на специфичните нужди на вашия вид кактус е от решаващо значение за успешното размножаване. С търпение и подходящи грижи скоро ще можете да се насладите на удовлетворението да видите как размножените от вас кактуси процъфтяват и растат.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес