Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как се садят луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли и нарциси?

26 септември 2023, 17:00 часа

Пролетта е време за вдъхновение и нови начинания в градината. Засаждането на луковици на цветя като кокичета, лалета, зюмбюли и нарциси е един от начините да приветствате този сезон с красив цъфтеж. Но кога и как да извършите този важен градинарски процес?

Подходящото време за засаждане

Най-подходящият период за засаждане на луковици на тези цветя е през месеците септември и октомври. Този момент осигурява на растенията достатъчно време да развият коренова система преди настъпването на зимата. Изберете слънчево място за засаждане, но го предпазете от прякото въздействие на вятъра. Избягвайте места, които могат да задържат излишната вода, лекия наклон е с предимство, защото позволява оттичането на влагата. Температурите около 10 градуса са идеални за засаждане. Внимавайте да не ги засаждате твърде рано, тъй като може да настъпи ранна студена вълна, която да увреди луковиците.

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Подготовка на почвата

Почвата, в която ще засаждате луковиците, трябва да бъде плодородна и лека. Ако имате тежка почва, може да се наложи да добавите дренаж от чакъл или едър пясък, за да предотвратите задържането на излишната вода. Преди засаждане почистете почвата от плевели и я прекопайте до 30-35 см дълбочина. След това нанесете необходимите торове. Минералните торове са предпочитани за този тип растения, но може да използвате и компост. Имайте предвид, че използването на органични торове може да доведе до проблеми като гъбични инфекции или привличане на вредители.

Избор на луковици

Избирайте големи и здрави луковици, за да гарантирате здравия растеж на цветята. Бъдете внимателни при подбора, защото дори една болна луковица може да зарази цялата почва и растенията. Преди засаждане, натопете луковиците в слаб разтвор на калиев перманганат или феназол за около половин час, след което ги третирайте със стимулатор на растежа.

Какво се сее в градината през септември?

Дълбочина на засаждане

Луковиците на различните видове цветя се засаждат на различна дълбочина, като обикновено трябва да бъде три пъти по-голяма от тяхната височина. Например, за лалетата дълбочината трябва да бъде около 15-20 см, за кокичетата 5-10 см и така нататък. Съобразете се и с типа на почвата. По-тежките почви изискват по-малка дълбочина, докато по-леките - по-голяма. Засаждайте луковиците на разстояние около 10 см една от друга и поддържайте разстояние от 20 см между редовете.

С тези стъпки градината ви ще се превърне в цветна приказка през следващата пролет.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес