Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да преместите зеленчуковите разсади на открито

07 юли 2023, 11:44 часа

За да гарантирате успешното развитие и изобилие на вашата зеленчукова реколта, необходимо е да им осигурите правилни условия след пренасянето на разсадите на открито. Подготовката на разсадите включва "закаляване", което е процесът на адаптиране на растенията към външната среда и промените в температурата. Времето за преместване на разсадите варира в зависимост от вида на зеленчуците и изисква специфични разстояния и техники на засаждане.

Зеле

Най-ранните зеленчуци от типа зеле се засаждат в края на април или началото на май. Разстоянието между растенията трябва да бъде около 50-70 см. Средноранното зеле се засажда през май и юни, а късното зеле се пренася в градината през юни. За брюкселското зеле, което е склонно към засушаване, засаждането може да продължи през целия май месец. При отглеждането на малките зелчета е важно да се прекъсва върхът на стеблото, за да се увеличи производителността.

Какво да не правим при засаждане на разсад домати

Домати

Средноранните домати се засаждат на открито до началото на май. Високостеблени сортове се подреждат в редове с разстояние около 30 см между плодовете, докато нискостеблените сортове се засаждат в двуредни ленти, с разстояние между лентите от 90 см, между редовете - 60 см, и между стеблата - 35 см. Късните домати се засаждат през началото на юли.

Пипер 

За засаждане на пипер е необходима почва с температура над 12 °C. Раннозреещите сортове се засаждат в края на май, средноранните - около 17 май, а късните - в началото на юни. Растенията се подреждат на тирове, които са на разстояние 60 см един от друг. Разстоянието между редовете е 50 см за повечето сортове пипер.

Грижа за разсада от домати за постигане на богата реколта

Патладжан 

Ранните сортове патладжан се преместват на открито в началото на май, а средноранните - след 10-ти май. Засаждането става в лехи, които са на разстояние 80 см една от друга.

Целина

Ранните сортове целина се преместват в градината до около 15 май, а късните - около 15 дни по-късно. Засаждането става във фитерии (ниски лехи с правоъгълна форма), като разстоянието между редовете е около 40 см. За да се предотвратят деформации на стръковете, целината се засажда плътно и на дълбочината на разсадената леха. Поливането трябва да се извършва с несилно течаща вода.

Лук 

Растенията от лука се засаждат в градината от 20 до 30 май във фитерии с редове на 20 см разстояние. За луковици, които се съхраняват през зимата, засаждането може да продължи до средата на юли, като разстоянието между редовете и между самите луковици е около 25 см.

Опитен градинар: Как да засадим доматите, за да имаме огромен добив?

Следването на правилните срокове за засаждане на зеленчуковите разсади и спазването на правилните разстояния при засаждането ще ви помогнат да постигнете здрави растения и изобилни реколти. Не забравяйте да ги "закалявате" преди пренасянето им на открито, за да се адаптират към външната среда. Сега, когато имате тези полезни насоки, можете да започнете планирането на вашата зеленчукова градина и да се наслаждавате на свежите и хранителни зеленчуци през лятото и есента.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес