Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-доброто време за зазимяване на петунии

05 октомври 2024, 12:00 часа

Петуниите са любими градински цветя заради ярките си цветове и богатата си листна маса, които красят дворове и балкони през топлите месеци. Но за да запазим тези прекрасни цветя и за следващата пролет, е необходимо да вземем мерки за тяхното зазимяване. Тази грижа изисква малко усилие, но може да гарантира, че ще имате жизнеспособни растения, които ще ви радват и през следващия сезон.

Кога да започнем зазимяването на петуниите?

Идеалното време за зазимяване на петуниите е в края на есента, когато температурите започват да спадат, но все още не са твърде ниски. Най-добре е това да стане преди първите сериозни слани, които могат да увредят растенията. Краят на септември до началото на октомври е отличен период за предприемане на тази стъпка.

Петунии: Добра грижа за БУЕН цъфтеж

Как да се грижим за резниците през зимата?

Зазимяването на петуниите най-често се осъществява чрез вземане на резници, които трябва да се вкоренят и съхранят в подходящи условия. Вкореняването се извършва в отделни саксии, които се поставят в стая с достатъчно светлина и подходяща температура. След вкореняването е важно да се осигури умерена влажност на почвата, като не се допуска прекомерно напояване или изсъхване. През зимата растенията трябва да бъдат редовно поливани, но със специално внимание към количеството вода, за да се избегне гниене.

Как да разберем, че резниците са вкоренени?

Един от основните признаци, че резниците са успешно вкоренени, е появата на нови издънки. Това показва, че кореновата система е укрепнала и растението е готово да бъде прехвърлено в по-големи саксии. Тези нови саксии трябва да осигурят достатъчно пространство за развитието на корените и растежа на растението до пролетта.

петунии

Поддръжка на петуниите през зимните месеци

След като резниците се вкоренят, е важно да продължите с редовната грижа. Освен поливането, младите растения изискват и допълнителни грижи като прищипване на върховете, за да се стимулира образуването на по-буен храст. Премахването на излишните издънки също е от значение за формирането на здраво растение, което напролет ще бъде готово за засаждане в градината или саксии.

Защита от болести

Зимата е период, в който резниците са особено уязвими към болести и вредители. За да предпазите младите растения от заболявания като гниене и фузариум, е препоръчително да ги третирате с биозащитни препарати. Те създават бариера срещу болестотворните микроорганизми и спомагат за запазване на здравето на петуниите през студените месеци.

Как да си отгледаме петуния и какво може да лекува тя

Пресаждане през пролетта

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, петуниите могат да бъдат извадени от зимните им саксии и пресадени на открито. Този процес трябва да се извърши внимателно, за да се избегнат повреди на новоформираната коренова система. След засаждането на открито, петуниите ще започнат да се развиват бързо, подготвяйки се за новия цъфтящ сезон.

Зазимяването на петуниите изисква внимание и грижа, но ползите от този процес са значителни. Чрез правилното вкореняване и съхранение на резниците през зимата, вие ще можете да запазите любимите си сортове петунии и да се радвате на техните цветове и през следващия сезон. Спазвайки основните правила за поддръжка и защита от болести, ще си осигурите здрави и красиви растения, които ще красят градината или терасата ви през пролетта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес