Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да засадите цветя в градината?

12 март 2023, 20:07 часа

Въпросът кога да засадите цветятя в градината може да има различни отговори, като зависи от това дали сте избрали многогодишно цвете, едногодишно цвете или луковица, чувствително ли е към ниски температури и други. Различните растения се нуждаят от различно време, преди да са готови за засяване в градината.

Преди дори да помислите да започнете засяване на семена, трябва да знаете датите на пролетните (и есенните) слани във вашия район, за да определите кога е най-безопасно да засадите на открито, тъй като младите растения са по-податливи на замръзване.

Многогодишни цветя

Трайните насаждения са растения, които могат да оцелеят две или повече години. Корените им оцеляват под земята и произвеждат нова зеленина, когато настъпи пролетта и температурите и светлината се повишат. Повечето трайни насаждения ще цъфтят през същата година, в която са засадени.

Повечето многогодишни цветя са лесни за отглеждане и добър вариант, за да създадете красива градина. Най-доброто време за засаждане е през есента. Някои семена ще се нуждаят от период на ниски температури, преди да покълнат и може също така да отнеме повече време, за да покълнат - 3-4 седмици. Следвайте инструкциите, дадени на пакета със семена.

Привлечете пчелите в градината, като посеете тези цветя

Колко време отнема растежът на многогодишните растения?

8-10 седмици

Много трайни насаждения отнемат 8 до 10 седмици, за да достигнат добър размер и могат да бъдат трансплантирани - анасон, исоп, котешка мента, китник, кореопсис, ехинацея, гайлардия, хелиантус, монарда, мащерка и бял равнец.

10-12 седмици

Маргаритки, делфиниум и диантус трябва да започнат 10 до 12 седмици по-рано и могат да бъдат засадени 1 до 2 седмици преди датата без замръзване.

Едногодишни цветя

Едногодишните растения поникват и растат за един сезон. С настъпването на зимния сезон цветята умират и се разчита на многобройните им семена, за да покълнат през пролетта. Затова се смята и че са по-лесни за отглеждане от семена. Прочетете информацията на пакетите със семена за препоръки, специфични за растението и сорта.

Ще трябва да изчакате до датата на последната пролетна слана, за да трансплантирате едногодишните растения в градината, тъй като са податливи към замръзване.

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

Колко време отнема растежът на едногодишните растения?

3-6 седмици

Бързите едногодишни растения, като ипомея и слънчоглед, може да отнеме само 3-4 седмици, за да достигнат размер за трансплантация. Циниите се нуждаят само от 4 до 6 седмици и могат да бъдат трансплантирани на открито след последната дата на пролетна слана.

6-8 седмици

Едногодишни растения, които отнемат 6-8 седмици са: агератум, астри, ергенски копчета, целозия, космос, гомфрена, невен, никотиана, салвия, скабиоза, статица и сламени цветя.

8-10 седмици

Тези едногодишни растения покълват по-бавно и им отнема 8-10 седмици, за да достигнат добър размер за градината. Те могат да излязат на дата без замръзване: петунии, флокс, щракави дракони, пръчки и върбинка.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес