Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може и НЕ може да се засажда след доматите?

13 септември 2024, 13:37 часа

Основата на компетентното земеделие е сеитбообращението на култивираните растения - това важи и при отглеждането на картофи. Засаждайки една и съща култура на едно място няколко години подред, можете не само да останете без реколта, но и това да доведе до пълно изчерпване на плодородния слой на почвата. Този сезон е към своя край и повечето градинско лехи вече са празни. Всеки градинар трябва да започне планирането на засаждането на култури за следващия сезон. Ето какво трябва и какво не трябва да се засажда след доматите.

Какво да засадим след домати?

Всеки градинар трябва да запомни, че отглеждането на домати изчерпва почвата, тъй като културата е взискателна по отношение на хранителните вещества. 

Как доматите влияят на пикочната киселина?

Затова най-доброто решение в момента е засяването на зелено тор, а през следващия сезон можете да засеете следните култури. Добра реколта ще бъде произведена от бобови растения (грах, боб и боб), които насищат почвата с азот. Можете също да помислите за засаждане на листни зеленчуци и билки. Те не са взискателни към хранителни вещества и ще дадат добра реколта дори след домати. Кореноплодните включват моркови, цвекло, репички и целина - те също дават добра реколта, ако са засадени след домати. Със същия успех можете да засадите всякакъв вид зеле.

Какво не може да се засажда след домати?

Забранени са културите от семейство пасленови (освен домати, това са картофи, чушки и патладжан). В този случай реколтата ще бъде ниска и рискът от късна болест ще се увеличи. Също така не трябва да засаждате краставици, които няма да дадат богата реколта в почвата, изтощена от домати.

Торене на почвата след прибиране на реколтата от домати

След прибирането на реколтата от домати лехите трябва да се наторят. Факт е, че тази култура е истински лакомник. Всички хранителни вещества, които доматите са извлекли от почвата през сезона, трябва да бъдат възстановени.

Торенето на лехите гарантира добра структура на почвата. Ако направите това през есента, растенията ще растат много по-добре в бъдеще. Освен това ще бъде възможно да се отглеждат сортове, устойчиви на студ и високи температури и да се получават по-ранни реколти. Опитните градинари са съставили списък с най-важните хранителни вещества, които трябва да бъдат попълнени в почвата:

  • азот
  • органична материя
  • калий, фосфор и микроелементи
  • калций

Органичните торове трябва да се прилагат заедно с есенното копаене на почвата. Важно е да се доставят всички хранителни вещества в слоя, в който кореновата система на растението ще се развие в бъдеще.

Инструкции: Разпръснете избрания тор върху почвата в количество от 200 гр на квадратен метър площ. Разкопайте и изравнете повърхността с помощта на гребло. Оранжерийните лехи трябва да се полеят предварително. Почвата трябва да е добре навлажнена до дълбочината на копаене.

Засадете тези растения веднага след прибирането на реколтата от домати

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес