Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как само със сода може да подмладите вашите рози

19 март 2024, 17:44 часа

Много градинари са убедени, че за да подмладят стар розов храст, са им нужни скъпи лекарства. В действителност обаче, може да използвате и домашно приготвени формули, които са не по-малко ефективни, но значително по-евтини.

Подмладяване на розите със сода

За да приготвите продукт, предназначен за подмладяване на стари рози, ще трябва да разтворите 1 супена лъжица сода, половин чаена лъжичка амоняк, 1 чаена лъжичка магнезиев сулфат и същото количество настърган сапун за пране в 5 литра вода. Използвайте получения състав за обработка на насажденията чрез пръскане. За процедурата е по-добре да изберете сутрешните или вечерните часове на облачен и сух ден.

С този разтвор розите в градината дълго ще ви радват

При използването на разтвора е важно да не прекалявате с прилагането му. В противен случай може да доведе до потъмняване на цветовете и увяхване на стъблата. Извършете процедурата два пъти - напръскайте розите през деня. След около седмица вече ще се появят нови издънки.

рози

Содата съдържа калций, а разтворът, приготвен от нея, е отлична растителна храна, която може да компенсира липсата на основни хранителни вещества. Содата активира растежа, стимулира появата на пъпки и има благоприятен ефект върху техния цъфтеж. Освен това, содата е напълно безвредна, стига да се спазват пропорциите.

Най-лесният начин да подмладите розата? Използвайте сода!

Пръскането на рози с разтвор от сода е отлична процедура не само за подмладяване на храстите, но и за защитата им от болести и вредители. В крайна сметка, розовите храсти могат да спрат да цъфтят поради брашнеста мана или листни въшки. Друго несъмнено предимство на този метод е неговата наличност и ниска цена. Спазвайте стриктно пропорциите на всички компоненти на разтвора, за да не навредите на растението. Следвайки всички препоръки, ще можете да осигурите на градината си красиви розови храсти, които ще ви радват с пищния си цъфтеж.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес