Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как орхидеята да цъфне отново? Златен съвет от опитен градинар!

24 октомври 2023, 12:09 часа

Орхидеята е едно от най-нежните и красиви растения. От цветето блика романтика, финес, обаяние. Разкош, който храни сетивата.

Много хора решават да украсят дома си с това прелестно цвете, но не винаги стават свидетели на повторното му цъфтене. Истината е, че отглеждането на орхидеи си е трудоемка задача, тъй като цветето си има своите специфични нужди, с които ние трябва да се съобразим.

Важно е да знаем какви условия за живот да му подсигурим, така че то постоянно да ни радва с красивите си цветове, украсяващи дома ни по великолепен начин.

Още: Знаете ли защо се слага аспирин на орхидеите?

Днес ще споделим няколко трика, от които се възползват опитните градинари. Те са на мнение, че тези хитрини винаги действат и благодарение на тях орхидеята почти непрекъснато е отрупана в цвят.

Хитри трикове, с които да накараме орхидеята да цъфне отново

Нека първо започнем със стайната температура, която се явява като фундаментално условия, когато става въпрос за цъфтежа на орхидея. Температурата трябва да е между 18-21 градуса. Това е идеалната среда, подканваща цветето да цъфне отново.

За съжаление орхидеята е отрупана в цвят около 5 седмици и след това прави кратка пауза. Понякога дори се налага да изчакаме два месеца, а и повече.

Още: Трикове за БУЕН цъфтеж на вашата орхидея

Имайте предвид, че изсъхналото стъбло над спящата пъпка трябва обезателно да се премахне, ако искате орхидеята да цъфне отново.

Ако цветето цъфти за втори път, стъблото трябва да се изреже по-ниско.

Поливането на орхидеята е вторият важен момент, с който трябва да се съобразите. Поливайте цветето с дъждовна или минерална вода, а към нея добавяйте няколко капки лимонов сок.

През лятото поливането се осъществява 2-3 пъти в седмицата, а през зимата 2 пъти в месеца.

Още: Буйният цъфтеж на орхидеята е гарантиран - полейте я с това

Не забравяйте редовно да пръскате листата с вода.

Опитните градинари са категорични, че ябълкова кора, добавена към субстрата, може да предизвика скорошен растеж. Задължително се възползвайте от този трик.

Има още една хитрина, за която малцина знаят. Две пакетчета чай се разтварят в литър вода и с получената инфузия се полива растението. Това се прави веднъж в месеца. Не поливате директно с инфузията, а я добавяте към дъждовната или минерална вода.

Като за финал ще споделим с вас, че орхидеите не обичат да сменяте мястото им, затова не го правете. Винаги се съобразявайте с техните нужди и предпочитания.

Поставете саксията до прозореца, от където влиза светлина и сме сигурни, че много скоро ще се радвате на отрупани с цвят орхидеи.

Надяваме се съветите ни да са ви от полза!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес