Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да НЕ поливате орхидеята - 5 грешки, заради които тя не цъфти

16 април 2024, 06:43 часа

Орхидеята е сред капризните и изискващи грижа растения. Всякакви грешки в грижата за това красиво цвете са изпълнени с риск от неговата гибел. Най-често домакините, които го отглеждат, допускат грешки в поливането. Те са пагубни за растежа, цъфтежа и развитието на цветето. Сред често допусканите грешки са - прекомерно поливане, поливане със студена вода, използване на твърда вода, съвместно поливане, неспазване на правилната грижа след поливане.

5 често срещани грешки при поливане на орхидеята

Най-честата причина за смъртта на цветята е прекомерното поливане. Чувствителната коренова система на това красиво цвете умира, след като е престояла дълго време в напоена с вода почва.

Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите

За да избегнете това, използвайте метода на потапяне, при който растението се потапя в леген с вода за половин час. По този начин ще поеме толкова влага, колкото е необходима.

Втората често срещана грешка е поливането на орхидеята със студена вода. Цветето не трябва да се полива нито с твърде гореща, нито с твърде студена вода: температурата на водата трябва да бъде с няколко градуса по-висока от стайната.

Третата грешка е използването на твърда вода. Ето защо се препоръчва водата да се утаи или филтрира преди поливане на растението.

Обърнете внимание: обикновената чешмяна вода може да бъде омекотена чрез добавяне на половин чаена лъжичка лимонена киселина към пет литра вода.

Орхидеята не толерира така нареченото съвместно поливане, тоест тези, които поливат растението по метода на потапяне, задължително трябва да сменят водата за всяко ново цвете.

Петата грешка е неспазването на правилата за грижа след поливане. Излишната влага трябва да се попие със салфетка, в противен случай сърцевината на орхидеята ще започне да гние.

Всяка домакиня трябва да знае, че след покупка дори на здраво растение трябва да се държи в карантина за 2-3 месеца: много вредители може да не се проявят дълго време. Поставете новата орхидея далеч от други стайни растения - в съседната стая или на балкона.

По време на карантина трябва постоянно да преглеждате новото си цвете, за предпочитане сутрин и вечер. Обърнете внимание на:

  • признаци на гниене (тъмни петна по шийката или в основата на дръжката)
  • паразити

Ако върху субстрата се появи мъхесто или белезникаво покритие, това е причина за повторно засаждане на растението и пълна подмяна на субстрата.

Ако забележите черни мокри петна в основата на корените, можете да ги третирате с всеки системен фунгицид.

Как да накарате орхидеята да цъфти - 2 домашни тора

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес