Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуството на подхранване с пепел - спасете растенията си!

29 август 2023, 14:22 часа

Пепелта не просто замества торовете с калий и фосфор, но и играе ролята на регулатор на киселинността на почвата. Тя може да бъде ефективен съюзник в борбата срещу някои вредители и болести. Въпреки тези качества е важно да я използваме внимателно, за да не навредим на растенията и реколтата си.

Правила за използване на пепел

Приложението на пепел в градината изисква спазване на определени правила:

Кога НЕ трябва да се използва пепел в градината - всеки градинар трябва да знае това

- Пепелта има алкална среда и нейното използване може да намали киселинността на почвата. Не прилагайте пепел, ако почвата е алкална (рН над 7,0), тъй като това може да навреди на растенията и реколтата ви.

- Избягвайте употребата на пепел за киселиннолюбиви растения като боровинки, рододендрони и други. Ако обаче искате да го приложите за тях, може да го "потушите" с киселини, като лимонена киселина или оцет, преди да го приложите.

- Бъдете внимателни с подхранването на картофите с пепел. Тази култура предпочита леко кисела почва, а в алкална почва може да се развие краста. Ако желаете да използвате пепел за картофите, е по-добре да се комбинира със сулфатни торове.

Ето как правилно да използвате пепел в градината

- Не смесвайте пепел с азотни торове - минерални или органични. Азотът в тези торове може да се изпари и да се загуби.

- Обърнете внимание на състоянието на пепелта. Прясната пепел е по-агресивна поради високото съдържание на калциев хидроксид, докато след няколко дни тя преминава в карбонатна форма и става по-мека и по-малко алкална.

Пепелта може да бъде мощен инструмент в ръцете на опитен градинар. Тя не само помага в подхранването на растенията, но и регулира киселинността на почвата, както и подпомага в борбата с вредители и болести. Важно е обаче да знаем как да я използваме правилно, за да се грижим за здравето и растежа на нашите растения, без да ги застрашаваме с неправилна употреба на този естествен ресурс.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес